Nagy Tibor

Dandártábornok,

Tata

szszb_08-146_nagy_tibor.jpgMagas rangú vendéget fogadott Tatán a Klapka György Gépesített Lövész Dandár parancsnoka, Nagy Tibor dandártábornok. A látogató nem más volt, mint Henry H. Shelton vezérezredes, az USA Fegyveres Erői Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke. Majd újabb tatai hírek a sajtóban, tv-ben, amelyek amerikai, japán és egyéb nációk katonai küldöttségeinek munkalátogatásairól, a kiválóan sikerült Vértes-98 nevű hadgyakorlatról számolnak be. Nagy Tibort 1998. március 15-i hatállyal nevezte ki Göncz Árpád köztársasági elnök dandártábornokká. Az ünnepélyes ceremónia a Parlament Nándorfehérvári termében zajlott.

A negyvenhatodik évében járó, az ország egyik legfiatalabb dandártábornoka szép ívű pályáján hosszú utat tud maga mögött, amíg szülőföldjéről, Timárról Tatáig jutott. E földrajzilag nem éppen óriási távolság mégis megszámlálhatatlan kilométereket, időhurkokat, állomáshelyeket jelentett neki és családjának. A tábornok eddig nem kevesebb, mint huszonöt országban járt.

No, de menjünk csak vissza a gyerekkorhoz, Timárra, ahol a Nagy nagycsalád legfiatalabbjaként napestig „katonáskodhatott”, merthogy ez volt a kedvenc játéka. Kórólován és fakardjával száz kemény csatákat vívott és nyert, pajtásait is hadrendbe állítva. Hatodik gyerekként jött a világra, az édesanyja Debrecenbe ment megszülni a legkisebbikét. A hat gyerek közül öt fiú, az egyetlen leánytestvérük tizennyolc évesen, a falu határában kanyargó Tiszába veszett.

A timári általános iskola után a tiszalöki gimnázium és szakközépiskola négy éve következett, ahol kertészoklevelet szerzett. E pályán kívánt továbblépni, így a debreceni agráregyetemmel próbálkozott. A nem sikerültben ugyan benne volt az „épphogy”, de ez elegendő volt az évnyi kihagyásra, s mint később kiderült, vakvágányt is jelentett. Ezen időszakot a helyi téeszben gyümölcstermesztő csoportvezetőként töltötte. Majd a máig jó barát, s akkortájt már katonatiszti főiskolás – Riczu György – megpendítette azt a fülének-szívének mindig is kedves szálat: legyen katona!

A következő szeptember már a főiskolán, Szentendrén találta. S innen, miként azt mondani szokás: kacskaringókkal egyenes volt az út. Hadnagyként avatták fel ezerkilencszázhetvenhétben, de előtte egy évvel egy másfajta avatáson is részt vett: megnősült. A felesége, Marika szintén timári, így nem voltak egymásnak zsákbamacska. Az első állomáshely Szombathely volt, itt hat év alatt szakaszparancsnokból zászlóaljparancsnokig avanzsált. Innen egy jókora ugrással Varsóban találta magát. A lengyel fővárosba egy év múltán már a családja is követte, akkor már szépen cseperedtek lányai, Ágnes és Eszter. A lányok délelőtt lengyel iskolába jártak, délután tanárnő felesége tanította őket magyarul.

A varsói katonai akadémia elvégzése után, 1987-ben ismét Szombathely következett. Tíz hónap teltével ismét sátorbontás, Budapestre vitt az út, ahol egy önálló alakulat parancsnoki teendői vártak rá. A lányokra pedig ismét új iskola. Tatára 1990-ben szólította az újabb feladat, az ottani dandár parancsnoka lett. Fél év alatt két lakást váltottak, az újabbat máig ismeretlenek ki is rabolták: tizennégy évi házasság után szinte semmi nélkül maradtak.

Ezredes lett, majd nyelvtanulás következett Budapesten, a lengyel mellett így angolból is felső fokú nyelvvizsgát tett. Aztán két évig az USA-ban tanult, az Amerikai Szárazföldi Erők Vezérkari Akadémiáját végezte el. Ez újabb próbatételt jelentett a családnak is. A két év alatt a kamasz lányai felnőtté váltak. Nagyon büszke rájuk, hiszen eddig kitűnően megállták a helyüket. Ágnes már harmadéves egyetemista az ELTE Természettudományi Karán, biológusnak készül. Kitűnő tanulmányi előmenetelét mi sem bizonyítja jobban, minthogy felvették a nagy hírű Bolyai szakkollégiumba. Kiválóan hegedül, énekel. Tehetségéről két CD lemez is tanúskodik. A kisebbik lány, Eszter a Pázmány Péter Katolikus Egyetem első éves joghallgatója. A tanárnő feleségéből katona lett időközben, így összetarthatóbb a család. Méghozzá nem is akármilyen katona, hiszen gazdálkodási főtisztté képezte magát, jelenleg őrnagyi rangban van.

A dandártábornoknak a katonai teendők mellett sok az egyéb elfoglaltsága, civil szervezetekben, egyesületeknél tölt be elnöki funkciót, alapítványokat segít.

Szeret horgászni, ám csak ritkán teheti, miként a hazalátogatás is egyre gyérül. Évente kétszer-háromszor jönnek haza az idős szülőkhöz, a rokonsághoz. – Sokat köszönhetünk anyósoméknak és a sógoroméknak, Pásztor Andrásnak és családjának. Ki a Tisza vizét itta, vágyik annak szíve vissza – mondta befejezésül amúgy tréfás-komolyan a dandártábornok.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése