Maria Amorelli

Kulturális szaktanácsadó,

Vittoria

szszn_12-202_maria_amorelli.jpgMinden évben néhány napra igazi nemzetközi kisvárossá változik Mátészalka. A polgármesteri hivatal előtt a Magyar Köztársaság lobogója mellett megjelenik az olasz, a holland, a román és ukrán zászló is. A járókelők beszélgetéséből elcsípve egy-egy szót azt hihetnénk, egy turistaparadicsomba cseppentünk, amely a legkülönbözőbb nemzetek polgárait vonzza a településre. A látogatók azonban nem nyári vakációra érkeznek, hanem a Szatmár Expó testvérvárosi találkozójának résztvevői, Mátészalka város vendégei. A Szatmár fővárosaként emlegetett, mintegy húszezres lélekszámú település négy külföldi várossal ápol testvéri kapcsolatot. Cél: egymás kultúráinak kölcsönös megismerése, az európai gondolat elültetése mind szélesebb körben.

Természetesen hiábavaló lenne a mátészalkai városatyák fáradozása, ha nem lennének a partnertelepüléseken olyan, a kapcsolat kialakításáért önzetlenül dolgozó, és ápolását felvállaló személyiségek, mint Maria Amorelli asszony, az olaszországi Vittoria kulturális szaktanácsadója. A két város közötti kapcsolat 1996-ban kezdődött. A Római Magyar Nagykövetség akkori katonai attaséja, Botz László tábornok, a szicíliai Vittoriába látogatott. A vakációzó diplomata rábukkant a temetőben az I. világháborús, Szicíliában elhunyt magyar hadifoglyok emlékére emelt, meglehetősen leromlott állapotú kápolnára. Megkereste a város vezetőségét, s segítségüket kérte az épület felújításához. Maria Amorelli alpolgármester asszonyban partnerre lelt a tábornok. A kápolna felújítása után az I. világháborús hadifogolytábor egyik épületében kialakítottak egy olasz–magyar történeti múzeumot is. A múzeum létrehozásánál bábáskodó alpolgármester többször látogatott Magyarországra a szükséges anyagok, dokumentációk megszerzése érdekében.

– Az utak során érlelődött bennünk a gondolat, felvesszük a kapcsolatot egy magyar várossal, enyhítve ezzel a régi, fájdalmas emléket, s elmélyítve a két nép közötti barátságot – emlékszik vissza Amorelli asszony.

Vittoriához hasonló adottságú, tehát mezőgazdasági jellegű vidéken fekvő települést kerestek. Így bukkantak rá Mátészalkára, ahová 1996-ban látogatott el először a Maria Amorelli vezette olasz delegáció. Ismerkedtek a várossal, a város vezetőivel, s már az első találkozás alkalmával kölcsönös szimpátia alakult ki közöttük. A viszontlátogatásra egy évvel később került sor, amelynek során ünnepélyes tanácsülés keretében aláírták a testvérvárosi szerződést Vittoria és Mátészalka vezetői.

Az önkormányzati küldöttségek rendszeresen látogatták egymás kulturális és gazdasági rendezvényeit, s az évek során a hivatalos kapcsolat egyre szélesedett. A millennium évében diákcsere programmal bővült az együttműködés. A mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola húsz diákja és kísérőtanáraik töltöttek egy hetet Vittoriában. Az utazás célja a kiránduláson túl az olasz kultúra, hagyományok, életmód megismerése volt. A magyar középiskolások családoknál szálltak meg, így még jobban betekintést nyertek az olasz famíliák életébe. Természetesen a találkozó nem nélkülözte a szakmai programokat sem, egyebek mellett a Vittoriában oly jellegzetes melegágyi fóliasátras zöldség és virágtermesztés igen fejlett technológiáját tanulmányozták. Az olasz város egy talajfertőtlenítő géppel is meglepte a mátészalkai iskolát, amelyet azóta eredményesen használnak a magyar diákok. 2001 májusában a szicíliai iskola tanulói vendégeskedtek Mátészalkán. A vendéglátók a program szervezése során gondot fordítottak arra, hogy a vittoriai diákok egy-egy napot a szállásadó családokkal együtt töltsenek, így mélyebben megismerhessék azok szokásait, életmódját. A kapcsolat a búcsú napján nem ért véget, levelek segítségével ápolják a kialakult baráti kapcsolatokat a következő viszontlátásig.

A legutóbbi látogatás során az olasz delegáció felvette a kapcsolatot az Esze Tamás Gimnázium vezetőségével is, s egy újabb intézményközi kapcsolatfelvételről tárgyaltak. A megbeszélések szerint 2002 tavaszán látogathatnak el Szicíliába a szalkai gimnazisták. A VI. Szatmár Expó testvérvárosi estjén az olasz kultúrába is bepillantást nyertek a résztvevők, s a gazdasági együttműködéssel kacérkodó vállalkozók is eszmét cserélhettek. Szó esett bútor exportról és virág importról, de a legreálisabb lehetőségeket az idegenforgalomban látják az illetékesek.

A testvérvárosi kapcsolat fejlesztését továbbra is szívügyének tekintő Maria Stella Amorelli asszony 1942. december 25-én született Acate-ban. 1985-ben kezdett politikai feladatokat vállalni, miközben általános iskolai tanárként, művelődésszervezőként dolgozott. Szociális nővérként a hátrányos helyzetű emberek szóvivője, majd alpolgármester volt. Negyedik alkalommal választották meg kulturális, közoktatási, tehetséggondozási szaktanácsadónak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése