Körtvélyes István

Vegyészmérnök,

Szentendre

baz_02_168_kortvelyes_istvan.jpgBoldizsár Iván neves író, a Pen Club elnöke, 1972 szeptemberében így dedikálta a Filozófus oroszlán című könyvét a Borsodchem, – akkori nevén Borsodi Vegyi Kombinát – vezérigazgatójának Kazincbarcikán: „Körtvélyes Istvánnak, aki a Várost a serdülőkorból elvezette a férfikorba…” Ha „csak” ennyi lenne is egy ember életműve, bőven megérdemelné, hogy tisztelet övezze, példakép váljon belőle. Körtvélyes István életútja azonban úgy alakult, hogy túlzás nélkül állíthatjuk: Kazincbarcika létrehozása csak egyik – igaz, nem lényegtelen – állomása lenyűgözően változatos, ma, 2001-ben is tartó munkásságának. Most 70 éves, de erről csak az okmányok tanúskodnak, munkakedve, energiája irigylésre méltó. Alkotó ember.

Ugyancsak Boldizsár Iván írta neki egyik levelében: „… őszintén szeretnék gratulálni Önnek vezetői stílusához, rendkívüli áttekintéséhez, emberekkel való kapcsolatához és érdeklődésének sokszor meglepően nagy skálájához.” Ma is ez a különös emberség jellemzi Körtvélyes Istvánt, akivel a Hollóházi Porcelángyár Rt. budapesti telephelyén, a Liget utcában mint a cég igazgatótanácsának tagjával, szaktanácsadójával beszélgetünk. Szerencsés pillanatban találkozunk, éppen egy vérbeli „szaktanács” adásának pillanatában: asztalán egy különös, angol nyelvű irat fekszik, melyet annak idején az Egyesült Államok elnöke, George Bush, írt a Hollóházi Porcelángyár vezérigazgatójának, megköszönve benne az ajándékot, amelyet magyarországi látogatása idején kapott a gyártól. Körtvélyes István javasolja utódjának, Mahalek István vezérigazgatónak, mivel most az ifjabb Bush az elnök, érdekes lenne az eseményt felidézni és megismételni.

Ez a finom gesztusa sem egyedi eset. Ipari miniszterhelyettes volt, amikor Margaret Thatcher Magyarországra látogatott. Körtvélyes István tudta róla, hogy a miniszterelnök asszony eredetileg vegyészmérnök, ezért javasolt programjába egy rövid látogatást a Gyógynövénykutató Intézetbe. A látogatás éppen szombatra esett, de a miniszterhelyettes úr gondolt arra, hogy az angolul beszélő munkatársak közül hívjon be néhányat, így az elnök asszony anyanyelvén folytathatott szakmai beszélgetést a kutatókkal. (Mint utólag kiderült, Margaret Thatcher ezt a programot tartotta itteni látogatása egyik csúcspontjának.) Az is természetes, hogy az ott kapott ajándékok között szerepelt a Hélia D is – hollóházi porcelán tégelyben, és egy palack tokaji aszú, mely korábban a gyógyszerkönyvben még orvosságként szerepelt. Ma is jellemző rá, hogy minden látogatásra, tárgyalásra gondosan készül, a nemzetközi sajtóból tájékozódik, naprakész információk birtokában ül le partnerével, úgy hogy annak előéletével, szándékával is tisztában van. Sikerei tanúsítják az igényes módszer eredményességét.

Körtvélyes István 1931-ben született Fertőszentmiklóson. Veszprémben szerzett vegyészmérnöki diplomát, ahol ma c. egyetemi docens. Első munkahelye a Péti Nitrogén Művek volt, már ott kitűnt célratörő, alkotó gondolkodásával, mindig újat kereső megoldásaival. Munkakedvének, szorgalmának és kreativitásának, rendszerező képességének köszönhetően nemcsak sikeres vegyésznek bizonyult, de a ranglétrán is gyorsan emelkedett. Három év után már üzemvezető, újabb három év múlva a minisztérium is szemet vetett rá. A műtrágya gyártás távlati fejlesztési programjának kidolgozását kapta feladatul 1959 szeptemberében.

1963-ban ismét más munkát bíztak rá. Kazincbarcikára került mint a Borsodi Vegyi Kombinát műszaki igazgatója, hét évvel később vezérigazgatóvá nevezték ki és a következő tíz évben ebben a beosztásban dolgozott. A műanyaggyártásban elért eredményeiért Eötvös-díjat, a műtrágyagyártásban szerzett érdemeiért Állami Díjat kapott. Az ő irányításával épült az ország akkori legnagyobb beruházása – a PVC III. – 15 milliárd forintért. Ennek létrehozásával új stratégiai irányt jelölt ki a Borsodchem számára, a poliuretán-kémia ipar kiépítését, amit utódai sikeresen meg is valósítottak. Ezért kapta az évente csak egyszer odaítélhető Wartha W.-díjat, ami az építészek Ybl-díjával egyenértékű. Nemcsak mérnök és gazdasági szakemberként, de szervezőként, „építésvezetőként”, sőt gazdaságpolitikusként is kitűnőre vizsgázott. A vegyipart felügyelő miniszterhelyettesként ismét országos, sőt nemzetközi feladatot kapott, egészen a Németh-kormány időszakában történt lemondásáig. Döntését így indokolta:

– Tervutasításos rendszerben az ágazati irányítás nélkülözhetetlen, piacgazdasági körülmények között pedig akadályozó tényező.

Körtvélyes István tehát nyugdíjba vonult, de nem nyugállományba. A privatizációs munkákban vett részt – szakértőként. Így került kapcsolatba Hollóházával is. A tulajdonos a porcelángyár bezárását tervezte, csak Körtvélyes István látott némi esélyt a patinás porcelángyár megmentésére, amit vezérigazgatóként be is bizonyított. Eredményes munkásságának szerény elismerése, hogy 1996-ban, mindkét megyei napilap „Az év embere” pályázatán az első öt között volt.

Ma, 70 évesen is – mint aggódó atya  – tartja jótékony kezét a Hollóházi Porcelángyár Rt. „pulzusán”.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése