Kiss János

szszb_32_ki_kiss_janos_800.jpgA Tisza-tavi Ökocentrum igazgatója

Poroszló

Az idegenforgalmi és turisztikai szakma alapjait a jó hírű bolgár Aranyhomokon és Várnában tanulta, a Heves Megyei Önkormányzatnál pedig éveken át a gyakorlatban alkalmazta. Negyedik éve irányítja a Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol Európa legnagyobb édesvízű akváriuma is megtekinthető. A látogatók száma 2015-ben már kétszázezer fölé emelkedett. Az elmúlt évben nem kevesebb, mint 63 sikeres rendezvényt szerveztek, amelyek többségén közismert hazai sztárok is fokozták a vonzerőt.

Egercsehiből indult az 1966-ban született János, majd az általános iskola elvégzése után Egerben, a Dobó István Gimnázium angol tagozatán tanult tovább. Érettségi előtt megszerezte a középfokú nyelvvizsgát és úgy érezte, idegenforgalomi területen szeretne dolgozni. Ösztöndíjjal felvételt nyert bulgáriai felsőfokú oktatásra, ám előtte behívták katonának. A laktanyában autodidakta módon tanulta a bolgár nyelvet és mire Szófiába utazott, mintegy háromezer szó birtokában volt.  A turizmus-közgazdász szakon azon a nyelven kellett letenni vizsgáit. Az első tanév után Várnában a Fekete-tenger partján folytatta tanulmányait, ahol 4,5 évet töltött el az 1991-es diplomaszerzésig. János ezért második hazájának tekinti Bulgáriát.

Hazatérte után a Heves Megyei Önkormányzat idegenforgalmi főmunkatársaként kamatoztatta megszerzett tudását. Feladatai közé tartozott a nemzetközi kapcsolatok építése, aminek eredményeként testvérmegyei szerződést kötöttek svéd, olasz, osztrák, francia, lengyel, német régiókkal, valamint a történelmi Magyarország  Kovászna megyéjének vezetőivel. Külföldön igyekeztek bemutatni Heves megye adottságait, lehetőségeit és termékeit, ezért rendszeresen Magyar napokat szerveztek a testvérmegyékben, Egerben pedig elindították a Vásár Agriában nevű rendezvénysorozatot.

Közreműködött a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület, a Palóc Út és a TOURINFORM Irodák létrehozásában és fejlesztésében, 4 évig az IHSZ Megyék Idegenforgalmi Szövetsége elnöke és így a Nemzeti Turisztikai Bizottság taga is volt.  

Poroszló Község önkormányzata 2011-ben írt ki pályázatot a Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetői állására. János jól ismerte az Ökocentrum projektjét és az épülő létesítményt, de csak nyertesként tudatosult benne, mekkora feladat előtt áll. Nagyrészt ismeretlen területre cseppent, ami lényegében egy állatkert, ahol a Tiszában és a folyóparton élő állatokat mutatják be a látogatóknak Európa legnagyobb édesvízi akváriumában és egy 2600 négyzetméter alapterületű épületben. Az uniós és hazai pénzekből épült ökocentrum pályázatának kiírója megkövetelte, hogy az átadást követő öt éven belül legalább egy évben teljesíteni kellett a 200 ezer fős vendégszámot.

A projekt részeként épült akváriumokban több mint 30 halfajt, a terráriumokban mintegy 20 hüllő és kétéltű fajt mutatnak be. Létrehozták a 3D-s vetítés feltételeit, berendezték a konferencia termet és egyebek mellett vásároltak 15 darab GPS-szel ellátott kishajót a Tisza-tó vízi útjain történő egyéni kirándulásokra. A 2012. április 27-én átadott poroszlói Ökocentrumnak hamar híre ment, egyéni látogatók, családok, iskolás csoportok és kirándulók érkeztek a létesítménybe. Első év végére elérte a 155 ezret a látogatók száma. A profi marketing tevékenységből jutott a határokon túlra is, eleinte a szlovákiai régiókat célozták meg óriásplakátjaikkal, de bemutatkoztak Lengyelországban és Kolozsváron is.

Az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. a képződött nyereséget fejlesztésekre fordítja. Az átadás óta bővült a repertoár kisállat simogatóval, de épült madárröpde egerészölyvekkel, hagyományőrző baromfiudvar, madárpark, Vuk-kifutó vörös rókákkal is. Különleges érdekes színfoltot jelent a pelikántelep. Az elmúlt négy évben közel 80 millió forintot költöttek az új ötletek megvalósítására.

Az igazgató az újabb tervek között megemlítette egy nagy értékű beruházás lehetőségét, ahol közel 600 millió forintból 900 négyzetméter területen egy földbe süllyesztett új objektum létesülne. Ott óriási akváriumokban tovább folytatnák a Duna és a Tisza élővilágának bemutatását azokkal a halfajokkal kibővítve, amelyek ma még hiányoznak a kínálatból. Az építményt földalatti átjáróval kötnék össze a főépülettel. Erre a lehetőségre 2016 április 27-ig adják be pályázatukat.

Az ökocentrum megnyitása jókorát lendített a Tisza-tó idegenforgalmán. Poroszlón július és augusztus hónapban azóta telt házzal üzemelnek a vendégfogadók. Mindez érezteti hatását a szolgáltató és kereskedelmi egységekben.  A foglalkoztatás is javult, nyári szezonban 35-40 poroszlói embernek adnak itt munkát, míg télen közel 30 dolgozó látja el a fenntartási feladatokat. A sikerek hátterében kiváló, szakmailag felkészült kollektíva található, akik szinte sajátjuknak tekintik az ökocentrumot. (www.tiszataviokocentrum.hu)

Kiss János büszke rá, hogy az Egri Eszterházy Károly Főiskola 2014-ben “címzetes főiskolai docens” címet adományozott részére. Szabadidejében sem tud elszakadni szakmájától, kedveli a bulgáriai és horvátországi tengerpartokat, amelyeken visszatérő vendég.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése