Bornemisza János

Polgármester

Poroszló

szszb 30 ki Bornemisza János 400.jpgA Tisza-tó mellett egymást követik a programok, és mindenki megtalálhatja a számára kedvező kikapcsolódást. A nagy vízfelület, a nádszigetek és a vízi folyosók ezernyi meglepetéssel szolgálnak a vendégeknek, a madár- és állatvilág szintén csodálatos látnivalókat tartogat. A térség nagy számban vonzza a turistákat, akik a természetben található értékek mellett megcsodálhatnak ötvenféle őshonos halfajtát, Európa legnagyobb, 735 ezer literes akváriumában pedig az egykor hazánkban élt vizák nyújtanak maradandó élményt.  Utóbbi létesítmény létrehozása főként Bornemisza János nevéhez kötődik. Poroszló polgármestere ugyanis felkarolt egy jó ötletet, és mert nagyot álmodni.

A Tisza-tavi Ökocentrum látogatottsága a 2012-es átadás óta egyre nő. Felnőttek és gyermekek kíváncsiak a hazai őshonos állatfajokra, amelyek akváriumokban, szabadtéri karámokban, de még 3D-s filmeken is megnézhetők. A pazar bemutató 2013-ban 170 ezer látogatót vonzott, de idén tovább bővül, mert átadják a madárházat, ahol vércsék, sasok, baglyok és más madarak lesznek láthatók.  Népszerű program a GPS-es csónaktúra is, ott navigátor ad útmutatást a vízi közlekedéshez.

Bornemisza János ráérzett a lehetőségre, amikor jelentős hitel felvételéhez kérte az önkormányzat belegyezését az ökocentrum megépítéséhez. Ehhez alakítottak egy nonprofit kft.-t, amely 36 főállású dolgozót foglalkoztat, jelentősen javítva a munkaerő piaci helyzetet. Poroszló addig sem tartozott a hátrányos helyzetű települések közé, ami az elmúlt két évtized beruházásainak, pályázatainak köszönhető. A község polgármestere 1994. december 11-én időközi választáson nyerte el ezt a posztot és azóta komoly energiákat fektet a község fejlesztésére. Érdekes életút az övé, hiszen Gyöngyösön szerzett érettségije után Kassán, Szlovákia katonai főiskoláján – VVLS-SNP – tanult tovább, majd öt éven át a szlovák légierő pilótája volt. A hivatása miatt szakítani kellett kedvenc sportjával, a karate kiokusin ágával is, ám mégis egészségügyi okok miatt történt a leszerelése.

Amikor 1994. december 11-én megnyerte az időközi polgármester választást, érezte, hogy megtalálta életcélját, mert azon a területen érvényesülhet a tenni akarása. Márpedig elvégzendő munka volt bőven, hiszen az üdülőkörzet egyik központja infrastrukturálisan eléggé elmaradott volt. Poros és kátyús utak, rossz vagy kiépítetlen járdák fogadták a Poroszlóra érkezőket, de az épületek állagán is volt bőven kifogásolni való. A fő húzóágazat, a vendéglátás ugyancsak vegetált, hiszen 1995-ben mindössze 129, míg 2009-ben már 22 ezer vendégéjszakát töltöttek a községben a kirándulók. Összességében az önkormányzatnál a pénztelenség volt az úr, pedig a turizmus szempontjából stratégiai fontosságú helyen fekvő Poroszlónak minden adottsága megvolt az élhetőbb településkép kialakításához.

Bornemisza János tudta, hogy a Tisza-tó hatalmas vonzerőt jelent számukra, ám a látogatottság növeléséhez minőségi infrastruktúrát kell kínálni. Pályázatot nyertek a kistérségi szennyvíz-csatorna hálózat kiépítésére, amelynek Poroszló volt a gesztora, majd nagyszabású útépítések kezdődtek. Aztán sorban készültek el az új beruházások, átadták a 185 férőhelyes óvodát, a piacteret, a sportpályát, majd nagyszabású szabadstrand fejlesztés kezdődött. Önkormányzati beruházásban három csónak- és hajókikötőt építettek. A településarculat javítása sem maradhatott el, lebontották a közparkok kerítését mintegy szimbolizálva, hogy a helyi polgárok felnőttek a feladatokhoz. Az ugrásszerű fejlődésre némi árnyékot vetett a megközelíthetőség, mivel a 33-as számú főút állapota idáig erősen elhanyagolt volt. Ebben az évben ez a probléma is megoldódik, így az autópálya elérhetősége 20 percre csökken.

A folyamatos fejlesztések húzták magukkal a vendéglátást is, a megnövekedett igények újabb szálláshelyek kialakítására ösztönözték a helybelieket. A polgármester örül annak, hogy Poroszlón ma már 110 család foglalkozik falusi vendéglátással. A szobafoglalásokra érezhetően jó hatással volt a már említett 2,2 milliárd forintból létrehozott Tisza-tavi Ökocentrum megépítése, ami a vártnál is nagyobb sikert hozott. A körülmények szerencsés alakulása, hogy az állam átvállalta az önkormányzat beruházásra felvett adósságát, így a bevételből az önkormányzat gazdálkodhat.  Az eredményekben biztosan közrejátszott, hogy Bornemisza János az évek során területfejlesztési szakirányú-, valamint vidékfejlesztési agrármérnöki diplomát szerzett.

A Tisza másik partjáról, Tiszafüredről nősült a polgármester 1994. augusztus 20.-án. Felesége, Andrea vállalkozó, fiaik, Gergely és János pedig a füredi gimnázium tanulói.

A család kedvelt időtöltése többnyire a Tisza-tóhoz kötődik, a csónakázás, a horgászat és a fotózás nélkül szinte elképzelhetetlenek Bornemiszáék napjai.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése