A kettétört lándzsanyél

00197_08_shakaland.jpgAfrika déli részén a zulu nép volt az, amelyik a legtöbb borsot törte a hódítók orra alá. A törzset Shaka király kovácsolta egybe az 1800-as évek elején. A brit gyarmatosítók hamar megtanulták, hogy hadviselési hagyományaik haszontalanok errefelé, és egyenesen kedveznek a félelmetes zulu harcosoknak.

00196_25_jpg_shakaland.jpgA terep, a természet ismerete, valamint az ügyesség és a testi erő mind mind a bennszülöttek oldalán állt. Amikor pedig a zuluk látták, hogy a brit katonák csak zárt rendben támadnak, Shaka király kettétörte lándzsanyelét, hogy szaporábban tudja forgatni a fegyvert. A hajdani véres csatákat Shakaland-ben is békévé oldotta az emlékezés, amit már az is mutat, hogy a vidék nevének második tagja már angol szó.

00197_14_shakaland.jpgA zulu falu, ahol a felvételek is készültek, voltaképpen skanzen. Szemléletesen megmutatja, hogy a helyi építőanyagokból az itteni klimára miként lehet nagyon is kényelmes házakat, közösségi épületeket emelni. Az iparosok, a mesteremberek olyan szerszámokat használnak, amelyek egyáltalán nem multbéliek, mert nem is olyan távol innen, nagyon is hétköznapi még az alkalmazásuk. Az asszonyok raffiát szőnek, a lányok szinpompás gyöngyöket fűznek, a férfiak pedig – bemutatják harci táncukat.

00196_17_jpg_shakaland.jpgA falu közepén álló pajtaszerű épületben, köszönhetően a vastag pálmahéjazatnak, meglepően hűvös van. Nem is baj, mert amit itt a harcosok eltáncolnak, attól izzik a levegő. Igazi afrikai ritmus, nagyrészt csak itt ismert és használt hengszereken. A mozdulatokon meglátszik valamelyest egy hozzértő művész keze nyoma, de a fergeteges lendület, és az emberek vérébe ivódott hagyomány nem sok teret engedett fantáziájának. Ezek a kettétört nyelű lándzsák, és a fénylő barna karok ma se kimélnék azt, akinek élesben adnák elő Shaka király koreográfiáját.

00196_10_jpg_shakaland.jpgA táncos harcosok verejtékes homlokát odakint ébenbőrű szépségek törlik meg. Meztelen keblük úgy döf elő a szivárvány gyöngysorok alól, mint a már említett lándzsák.  Visszatérve a már említett britekre, ezek a fiúk a legszebb angolt beszélve válaszolnak kérdéseimre. 00196_09_jpg_shakaland.jpgA szólótáncos pedig egyenesen a ködös Albionban csiszolta tudását. Így aztán Shakaland a világ egyik legbékésebb zúga, Shaka király pedig békében nyugodhat a protea-cserjék alatt, mert harcosainak utódai ma is ámulatba ejtik a fehérbőrű utazót.

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése