Nagyböjt előtti farsangtemetés Csíkszentdomokoson

Ősrégi szokás, a kereszténység előtti hitvilág továbbélése ez a hagyomány errefelé. A tél elmúltának, szimbolikus “eltemetésének” sok vidámsággal, álarcos felvonulással és tréfás jelenetekkel tűzdelt ünnepe.

1990 óta a Hargita Megyei Művelődési Felügyelőség a Hargita Megye Tanácsa védnöksége mellett minden évben más-más helyszínen szervezi meg a hagyományőrző csoportok farsangbúcsúztató seregszemléjét, ahol a megye összes néprajzi tájegysége képviselteti magát. Az idén, 2019-ben Csíkszentdomokos adott helyet ennek a rendezvénynek, amelyen ezernél is több ember vett részt.

 

 

 

 

 

 

 

Az ősi pogány hit késői megnyilvánulásai a telet elűző tűzgyújtás, a maszkok és mondókák valamint a nagy zajjal és felfokozott vidámsággal lefolytatott ceremónia is. Vidékenként változó a rituális temetés menetrendje, és a hozzá kapcsolódó népszokások. A gonosz telet általában egy felöltöztetett szalmabábú (Illés) jelképezi, aki súlyos beteg és betegségét egy “orvos” állapítja meg. Majd kimúlik és kezdetét veszi a siratás, búcsúztatás, sok élcelődéssel és a falu lakóit és elöljáróit sem kímélő “méltatásokkal”. Ezután a tömeg utolsó útjára kíséri a telet és a falu határában vagy egy erre kijelölt helyen elégetik a szalmabábut. A kíséret állatokat, ördögöket és egyéb furcsa figurákat megjelenítő jelmezekben nagy hangoskodással és csörömpöléssel kíséri a bábut utolsó útjára.

Szerző: 2019. 03. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló