Tablet kihízó

Csiporka és Bíborka modernül tanul

Az akadálypályán mindenki jól elfáradt, így Stefi néni uzsonnázni vitte az osztályt, hogy erőt gyűjtsenek a nap utolsó feladatához. Míg a csapat a télikertben volt, Balambér bácsi a rejtett faliszekrényekből asztalokat, székeket, és tableteket, feladatlapokat varázsolt elő.

– Nézzétek! Mindenkinek saját padja és széke van a mosdós színében! – lepődött meg kellemesen Bíborka, aki elsőnek ért a tanterem ajtajához.

– Akkor már tudom, hogy legelőre kell ülnöm…, Pötyi mellé – morcogott Bobo, de csak halkan, mert senkire nem volt dühös, csak saját magára.

Csakhamar mindenki leült, és várták a feladatot.

– Folytatjuk a nyomkövetést – mondta Stefi néni, de most csak a szemetek, és az ujjatok fog dolgozni.

– Valami nagy, sötét nyomja a hasamat! – sóhajtott Gyike, aki ebédkor úgy telefalta magát a túlérett gyümölcsökkel, hogy azt hitte, kihízta a tantermet.

Az osztály azonnal felugrott, és odarohant a kis légylánykához.

– Tényleg van benne valami! Nem is egy! – állapította meg Csiporka.

– Tudhattam volna! – kacagta el magát Balambér bácsi. – Túl hamar visszaértetek, és már nem volt időm kiosztani a tableteket.

– Tablettákaaat? – döbbent meg Csiporka. – De hát mi nem vagyunk betegek!

– A tablet olyan, mint a mobiltelefon, csak nagyobb – közölte Hangyi mindentudóan.

– És minek az nekünk a nyomkövetéshez? – lepődött meg Bíborka.

– Ó, tudom már! – csapott a fejére Csiporka. – Biztosan van benne egy olyan játék, ahol az ujjunknak kell követnie a pálya kanyarjait!

– És az minek? – értetlenkedett Pötyi.

– Azért, hogy jó nagy mozdulatokat tehessetek a különféle pályákon – mondta Stefi néni.

– Minek nekem nagy, amikor kicsi vagyok?! – értetlenkedett már Gyike is.

– Mert sokkal könnyebb jó nagy vonalakat követni, mint az aprókat! – nyugtatta őket Balambér bácsi. – Próbáljuk ki! Mindenki vigyen a padjára egy tabletet, és kapcsolja be!

A különleges feladat hatására nagyon hamar mindenki ismét a helyén ült.

– Kapcsoljátok be! – utasította őket Stefi néni.

Az osztály izgatott keresgélésbe fogott, de végül mindenki megtalálta az eléggé elrejtett, apró, benyomható gombot, és az összes képernyő kivilágosodott.

– Mindegyikőtök gépének tetején csak egyetlen ikon van. Érintsétek meg! – kérte őket Balambér bácsi, aki jól ismerte a gyerekeket, így elrejtette előlük a gépek többi programját, nehogy elvonja valami egyéb érdekesség a figyelmüket a munkáról.

Egy darabig néma csendben szemlélődtek.

– Óóóóóó, értem már! – csapott a fejére Csiporka. – Végig kell követnünk az ujjunkkal a kirajzolt pályát.

– Jaaaa! Az menni fog! – húzta végig biztosan az ujját Bíborka az elsőnek megjelenő függőlegesen.

A gép azonban pirosan villogni kezdett.

– Valami nem jó… – szontyolodott el.

– Biztosan alulról indultál. Én felülről kezdtem, és máris új pályát adott – mondta Hangyi.

Innentől izgatott próbálgatás kezdődött.

– A hatos pályán vagyok! Eltűntek az egyenesek! – rikkantott Csiporka. – Csupa görbevonalat adott ki. Nektek is? – nézett körbe.

– Aha! – mondta Szunyi, aki beszéd közben is folytatta a gyakorlatot.

– Nem megy! Nem enged tovább! – kiabált Pötyi.

– Jövök, és segítek! – sietett hozzá Balambér bácsi. – Húzzuk együtt az ujjadat, hogy megszokja a kezed és a szemed ezt a mozgást.

– Nekem is segítene valaki? – suttogta váratlanul Bobo.

– Máris megyek! Az én programom már lejárt! – ajánlkozott Hangyi. – Mind a tíz pályán átjutottam!

Aztán megint mindenki elmerült a tanulásban. A nagy csendet váratlanul beszélgetők zaja verte fel.

– Ez Ibi! – kiáltotta boldogan Bíborka.

– Már haza kell menni? – kérdezte Bobo, aki, miután segítséget kapott, annyira belemerült a munkába, hogy se látott, se hallott.

– Haza bizony! – mosolygott Stefi néni. – Remélem, mindannyian jól éreztétek magatokat az iskolában! Meséljetek jó sokat otthon! Most pedig kacsoljátok ki a gépeket, és rakjunk közösen rendet a tanteremben!

***

Szerző: 2018. 11. 28.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése