Bogármobil – kavarodás

Bíborka, Csiporka segítségével leleplezi a beszélő bokor rejtélyét

– Anyu! Képzeld! Mi rovarok vagyunk! – hallotta meg az éles fülű Bíborka, amikor az ebéd előtti utolsó szünetet töltötték a Bogársuli udvarán.

– Ki beszél? – forgott körbe.

Sehol nem látott beszélőt, csak játszó társai voltak körülötte.

– De igen! Ma tanultuk az iskolában! Hogy mondhatod, hogy hülye vagyok??? – fakadt sírva a hang.

Bíborka körbefülelt, majd lassan, csendesen elindult, amerre a füle vezette, a kikövezett tér melletti bokrok felé. Amint odaért, széthúzta a gallyakat, és bekukucskált a cserje mögé.

– Ki van ott, és ki beszél? – kérdezte sokkal határozottabban, mint amilyennek odabent érezte magát.

– Ki lenne?! – kérdezett vissza azonnal a sírásból flegmára visszaváltó hangyafiú.

– De hát egyedül vagy itt! – állapította meg meglepődve a pillangó. – Hogy tudtál saját magaddal beszélgetni? Én is szoktam, igaz, de csak belül, a fejemben. De az nem lehet! – cáfolta meg Bíborka saját magát. – Hát, én hallottalak téged! És biztosan válaszolt is neked valaki valami csúnyát, mert amúgy nem hinném, hogy elsírtad volna magad! Nem olyan nyámnyilának ismertelek meg! – mosolygott Hangyira.

– Anyámmal beszéltem… – vallotta be kelletlenül a hangyafi.

– Anyukáddaaal??? Na ne mondd, hogy eljött ide a suliba a Hangyakirálynő! – ellenkezett Bíborka. – Nagyon szerethet, ha idejött, és kitette népét a halálos veszélynek, hogy netán rátapos valaki, és kihal a családotok!

– Honnan tudsz te rólunk ilyen sokat?! – húzta össze a szemeit gyanakvóan Hangyi.

– Otthon nálunk, a mi erdőnkben is élnek hangyák. Ők lettek a legelső barátaink. És amikor a sok barátunknak bulit rendeztünk, volt időnk jó sokat beszélgetni. Akkor meséltek a rengeteg munkáról, szaladásról, meg az állandóan táplálandó, sokak által őrzött királynőjükről. Úgyhogy egy kicsit sem hiszem el, hogy édesanyád idejött!! – jegyezte meg Bíborka hitetlenül.

– Bíborka! Merre vagy? – hallotta meg Csiporka hangját.

– Itt, a bokor mögött! Várj! Felrepülök egy pillanatra, hogy idetalálj!

– Látlak! Indulok! – örült meg Csiporka, és azonnal futni kezdett a pille felé. – De…, mit csináltok itt Hangyival?! – lepődött meg Csiporka, ahogy megérezte a kettejük közötti nem éppen barátságos hangulatot.

Bíborka egy szót sem szólt, csak merőn nézte a hangyagyereket, hogy kiderüljön végre az igazság. Csak álltak némán, majd Hangyi keze zavarában a zsebe felé indult.

– Ó, tudom már! – kiáltott fel Csiporka. – Ezt a mozdulatot ismerem! Ibi is a zsebében tartja a mobilját!… Aztaaa! Honnan van ilyen pici, bogár méretű telefonod?! Ilyet még sosem láttam! – lelkesedett Csiporka.

– Anyámhoz jött egy nyugati küldöttség a nemzetközi hangyavédelmi hálózatról tárgyalni. Ők hozták – vette ki Hangyi vonakodva a zsebéből a parányi mobilt.

– De szupeeer! Megfoghatom? Milyen jó, hogy nem olyan hatalmas, mint Ibié. Annak a billentyűin ugrálnom kellett, ha írtam rajta.

– Te használtál már mobilt??? – lepődött meg Hangyi. – Az erdőben nemigen volt sem telefon, sem hálózat!

– Nem is ott használtunk, és nem is arra! – vágott vissza Bíborka. – A mobilon, meg a betűkártyáinkon tanultunk meg olvasni!

– Mit hallok? – lépett közéjük Balambér tanító bácsi. – El sem tudtam képzelni, hová tűntetek el! Nem hallottátok a harangot?

– Ne tessék haragudni, de nem. Elnézést kérünk a késésért! – tette hozzá kissé bosszúsan Csiporka, akit tényleg bántott, hogy elkéstek.

– Megbocsátva! – mosolygott rá a tanító bácsi. – De láthatnám, minek örültél annyira az előbb?

Nagy csend lett… Végül Hangyi törte meg a némaságot, és a háta mögül elővette a bogármobilt.

– Telefonáltam anyámnak… Ők meg észrevették… Most lebuktam, ugye? – sandított a tanítóra.

– Az biztos, hogy le! De, ha felajánlod, hogy itt a suliban használhassuk a tanuláshoz, akkor minden nap magaddal hozhatod!

– Komolyan meg tetszik engedni? – lepődtek meg a gyerekek.

– Hát persze! Pont az előbb hallottam, hogy ti tudtok vele egy szuper olvasástanulási módszert. Boldog lennék, ha holnap bemutatnátok a kártyáitokkal együtt! – ragyogott fel Balambér bácsi arca az újdonságok kipróbálásának lehetőségétől.

– Hozzuk! – szólaltak meg ismét mind a hárman, és széles mosolyra váltó arcuk elárulta, hogy elszállt belőlük a titok miatt érzett feszültség.

***

Szerző: 2018. 10. 30.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése