Az első reggel

Csiporka és Bíborka illemiskolája a Bogársuliban kora reggel

Hétfőn reggel az állatkert bejárata a korábban megszokotthoz képest is nagyon zajos volt. A parkolóba sorra érkeztek a különböző állatsulis gyerekekkel az autók.

– Jó sok itt a gyerek! – jegyezte meg Bíborka, és körbenézett. – Kik azok a hosszúfarkú, szőrös lihegők?? – borzongott meg.

– Ők is kutyák, mint a mi Buksink – mondta Ibi –, de úgy látom, ma ők is elég nyugtalanok, mint te. De nem kell aggódnod, soha nem fogsz egy csoportba kerülni velük.  A Kutyulínó Iskola az állatkert túlsó végén van! – csitította Ibi, miközben a vállára rakta a bogárkákat.

A bejárattól a Bogársuliig kihalt volt a Flamingó sétány.

– Megérkeztünk! – mondta Ibi.

– Nincs itt senki! Biztos, hogy ma kellett jönni?– rémüldözött Bíborka.

– Én itt vagyok! – szólalt meg váratlanul egy hang.

– Hol? Nem látlak! – nézett körbe Csiporka.

– Itt a lépcső alatt! – dugta ki a fejét egy apró, feketésvörös bogár.

Csiporka és Bíborka eltátotta meglepetésében a száját, majd végül a pille odahajolt Csiporka füléhez:

– Olyan, mint erdei barátaink, a hangyák.

– Igen. Tényleg hangya vagyok – húzta ki magát a jó fülű kis jószág. – Csak épp sosem jártam még erdőben. A városi hangyamaffiához tartozom! – dicsekedett.

– Miffia vagy? – nézett rá döbbenten Csiporka.

– Amúgy, meg szia! – tette hozzá Bíborka. – Gondolom, iskolatársak leszünk. Bíborka vagyok, a pillangó, ő pedig a csíkos hasú bogárlány, Csiporka – mutatkozott be a helyzethez képest igen csak illedelmesen.

Csak a csend volt a válasz… A hangyagyerek rezzenéstelen arccal állt előttük, és láthatóan nem tudta, mit kéne tennie.

– Semmi baj! – fogta meg a vállát Csiporka. – Látom, nem tanították meg neked, hogyha találkozol valakivel, köszönnöd kell a napszaknak megfelelően, és az életkorodhoz illően, és bemutatkoznod is érdemes, mivel úgy tűnik, össze leszünk zárva hosszan egy osztályba.

…Hangyi vagyok… Hogy kell köszönni???

– Az idősebbeknek reggel Jó reggeltet, napközben Jó napot, este pedig Jó estét kell mondani, de az idősebb hölgyeknek kijár a Csókolom, sőt akár a Kezét csókolom is. Magunk között viszont elég a Szia is – mosolygott jóindulatúan Hangyira.

– Akkor, Szia! – viszonozta végre a hangyagyerek a köszöntést, és a mosolyt. – Honnan jöttetek, hogy ilyen okosak vagytok???

Ibi idáig csak állt néma büszkeséggel a bogárkák mögött, de most megszólalt:

– Beszélgessetek tovább! Mennem kell dolgozni! Vigyázzatok magatokra, és egymásra! Délután négyre ide jövök értetek az épület elé! – súgta Ibi, majd megsimogatta a két kis bogárka fejét, és elindult a kijárat felé.

– Sziaaa! – kiáltották utána a lányok.

Amíg csak látták, addig integettek utána, majd visszafordultak új társuk felé.

– Elnézést! – mondta azonnal Csiporka, de Ibinek már sietnie kellett, hogy el ne késsen.

– És mért kérsz azért elnézést?  – nézett rá meglepetten Hangyi.

– Mert kérdeztél valamit, és nem válaszoltam, mert épp akkor búcsúzkodtunk. De tudod, ez akkor is illetlenség.

– Semmi gond! Eddig ilyenről még csak nem is hallottam… – Elárulod, honnan tudtok ilyen rengeteget?

– Az Erdei Tanodában Bagoly Brúnó tanító bácsihoz jártunk iskolába.

– Ti már kijártatok egy iskolááát??? – ámult el Hangyi, és mélységes tisztelet költözött a szemébe. – Akkor minek iratkoztatok be még ide is??? Mire jó nektek az a rettentő nagy tudás???

– Nem tudunk mi olyan sokat – szerénykedett Bíborka. – Téged ezek szerint eddig még senki sem tanított? – kérdezte meg óvatosan, nehogy megsértse osztálytársát.

– Nem bizony. Nálunk a városi hangyáknak nincs általános iskolájuk. Ide, ebbe a magániskolába is csak azért kell járnom, mert a Hangyakirálynő unokája vagyok… – húzta el kelletlenül a száját.

– Kell?! – szólt közbe egy, már mindhármuknak ismerős férfihang.

– Jó napot, Kockás Tanár Úr! – hajtotta meg a fejét egyszerre Csiporka és Bíborka.

– Szervusztok gyerekek! Örülök, hogy legalább hárman időre ideértetek!

– Muszáj volt…! – rántotta meg a vállát Hangyi, és egy jó nagyot fintorgott is hozzá. – Otthon az alattvalók bezzeg egész nap sütifocizhatnak!… – duzzogott.

– Nem tudom, mi az a sütifoci, de azt igen, hogy köszönnöd kellett volna az Igazgató Úrnak! – jött ki a béketűrésből Csiporka.

– Csakugyan? – lepődött meg Hangyi úgy, mintha nem is épp az előbb sorolták volna el neki a bogárkák az illemszabályok egy jó részét. – És mit kellett volna mondanom?

– Azt, hogy Jó napot kívánok.

– Én is Jó napot kívánok! – zuhant be egy kis piros bomba a második lépcsőfokba. – Ó, a fejem! Megint nem lassítottam idejében! Megmondta a mamám, hogy ne kapkodjak állandóan, de a bejáratnál az órán megláttam, hogy elkéstem… – kesergett.

– Te már ismered az órát, Pötyi? – kapta fel a fejét Csiporka.

– Honnan tudod a nevem??? – döbbent meg a pirosság. – Szerintem még sohasem találkoztunk!

– Ó, megérkezett a katicabogarunk is? – lépett ki ismét az iskola elé az Igazgató Úr. – Gyertek be! Nem várunk tovább! Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy a késésnek ára van! – rendelkezett Kockás Úr.

***

Szerző: 2018. 09. 25.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése