Mobilbaj és pánik

Csiporka és Bíborka majrézik

Egy szempillantás alatt eltelt az iskola előtti hét első fele. Csiporka, miután a betűkártyákkal önállóan megtanult olvasni, segített Bíborkának is a szavak összeolvasásában, összerakásában.

– De nagy csönd van odafent! – állapította meg Ibi a boltban. – Csak nem elaludtak a lányok?!

Mivel épp nem volt vevő, felszaladt az emeletre, hogy megbizonyosodjon, nincs semmi baj.

– M á r  e g é sz e n  – betűzgette Bíborka a bogárka által a mobilba pötyögött szöveget, amikor az egész képernyő elsötétült.

– Ó! – kapott a fejéhez a pillangó. – Már sosem tudom meg, mit írtál nekem. Ibi! Segítség! – kiáltozott, mert észre sem vette, hogy barátnőjük már mellettük áll.

– Itt vagyok! Mi a baj?

– Nézd csak, milyen sötét lett a telefonod ablaka! Elromlott? Most akkor hogy tanulok meg olvasni?! – jajongott kétségbeesetten a pille.

– Szerintem nincs vele semmi baj, csak lemerült. Mindjárt bedugom, csak megkeresem a töltőt. Jó sokat gyakoroltatok! Igazán erős az akkumulátora, és szinte teljes töltöttségű volt, amikor reggel odaadtam nektek – mosolygott Ibi. – Szabad ám beszélgetnetek is, nem csak írogatni, olvasgatni! Tudjátok mit? Előveszem nektek a régi mesekönyveimet! Azokból aztán olvashattok egész nap! Nem kell őket töltögetni!– mosolygott rájuk, miközben áramba dugta a mobilját.

– Vannak mesekönyveid??? De hát te felnőtt vagy?! – lepődött meg Csiporka.

– Hát persze! Lehet, hogy hihetetlen – nézett végig magán Ibi mosolyogva –, de én is kicsinek születtem. Meg különben is, a mese mindenkinek való! Csak nem hittétek, hogy kidobtam a régi kedvenceimet???

– Vegyük elő most azonnal! – könyörgött Csiporka.

– Sajnos, csak este lesz rá időnk, mert egy óra múlva ott kell lennünk az iskolaorvosnál. Csak nem elfelejtettétek a nagy olvasásban?!

– Hűűű! Tényleg! És még meg sem mosdottunk… – mondta a pille.

– És nem is reggeliztünk! – simogatta meg mindig éhes hasát Csiporka.

– A mosdás mehet, de az evést el kell halasztanotok a vérvétel utánra – javasolta Ibi.  Készítek nektek friss mosdóvizet, meg tiszta törölközőket. A tusfürdő a helyén van!

A bogárkák hamar elkészültek, de Ibi, ahogy Bíborkára nézett, rögtön látta, hogy valami nem stimmel.

– Hogyan vesznek vért? És minek az egyáltalán? – bökte ki végül a pillangó, akinek minden újdonsággal szemben fenntartásai voltak.

– Egy pici tűt szúrnak belétek, kémcsövekbe teszik a vért, majd vizsgálgatják. Nem is hinnétek, mi minden meg tudnak abból a néhány cseppből állapítani! Persze én nem vagyok orvos, de azt azért tudom, hogy még a fertőzések, a gyulladások is kimutathatók vele. És aki betegséghordozó, az nem mehet közösségbe. Tudod, Bíborkám? – mosolygott rá Ibi olyan kedvesen, ahogy csak bírt, hogy csökkentse a félelmét.

– Hűűű! Nem akarom! – szorította karjaival körbe magát a pille! – Az a tű olyan hegyes! Láttam, amikor a fogadat gyógyították! Biztosan fájni fog! – borzongott meg.

– Fájni fog, az igaz! De nem annyira, hogy az én okos kis barátnőim ne tudnák elviselni!

– Ééés mit csinálnak még velünk? – nyelt egy nagyot Bíborka.

– Megmérik a magasságotokat, a súlyotokat…

– Jaj! Akkor kiderül, hogy még mindig kövér vagyok! – szontyolodott el Csiporka.

– Nem vagy kövér! Csak kedvesen kerekded! Rengeteget fogytál már! Nem emlékszel, hogy néhány pillanatra már megtartott a szárnyad a levegőben? – nyugtatgatta Ibi. – És valószínűleg a szemeteket is megvizsgálják, hogy szükségetek van-e szemüvegre – folytatta.

– Szemüveeeg?! Mint Márti mamának? De hát mi nem vagyunk öregek!!! – méltatlankodott Bíborka, aki titokban nagyon hiú volt a külsejére.

– Sajnos a fiataloknak, sőt az egészen kicsi gyerekeknek is lehetnek látási problémái. Az egyik távolra nem lát tisztán, a másik meg közelre. És különben is, ma már olyan gyönyörű, egyedi keretek kaphatók, amiben mindenki jól érezheti magát.

– Persze! És, ha rám teszik, majd megint nem bír el a szárnyam…– bosszankodott jó előre Csiporka.

– Jobb lesz, ha azonnal indulunk, mielőtt még mindenféle kórságot beképzeltek magatoknak! – kacagott Ibi, és fordultában a gallérjára ültette a bogárkákat. Leszaladt a lépcsőn, kitette a rögtön jövök táblát a bolt ajtajára, és bepattantak az út szélén álló ezüst kocsiba.

– Na, Viki! – nógatta Ibi kedvesen. – Most mutasd meg, mit tudsz! Tíz perc múlva az orvosnál kell lennünk!

Ibi egyik kezével bekötötte magát a biztonsági övvel, a másikkal elfordította az indítókulcsot, s egy szempillantás alatt belevetették magukat az utcai forgalomba.

***

(A szerző Facebook oldala ITT.)

 

Szerző: 2018. 07. 31.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése