Frissliszt Lajostól

Csiporka és Bíborka a vízimalomban

– Márti mama! – szólalt meg Bíborka a mese utáni elmélkedés után. – Nem zár be az a liszthely?– Bezár az, lelkem. Úgy öt óra tájt, ahogy beesteledik, malmos Lajos is befejezi a munkát.

– És mi nem vagyunk még késésben? – érdeklődött ugrásra készen Csiporka, akit még fűtött a frissen megkezdett fogyókúrázás várható eredményének hajtóereje is, így türelmetlenül várta az indulást.

– Látom, ti már teljesen kipihentétek magatokat!– kezdett feltápászkodva kissé merev lábait, karjait munkára fogni Márti mama. – Látjátok? A vén csont már nem tud úgy kipattanni az ágyból, mint ti!

Márti mama lassan felült, felhúzta meleg mamuszát. Mint mindig, akkurátusan összerendezte az ágyat, mert: – Mindig jöhet valami vendég. Nehogy már ilyen összevisszaságban találjon! Mit mondana rám a falu?! – szokta mondogatni. Aztán tett a tűzre, hogy mire hazaérnek, e hűljön ki a lakás. Aztán már csak egy szempillantásnyi idő kellett, és mindhárman felöltöztek.

– Indulhatunk! – indítványozta Csiporka.

Már kiléptek az ajtón, Márti mama vette a kulcsot, hogy bezárja az ajtót, amikor a fejéhez kapott:

– Várjatok! Egy pillanat! A banyatalicskát meg majdnem itthon felejtettem! – fordult azonnal vissza.

– Micskát felejtettünk itthon? – kiabált utána kíváncsi fejét tekergetve Bíborka, de persze maga sem tudta, mit is kellene látnia odabent.

– Itt vagyunk, ni! – serdült ki egy magas, nyeles táskafélével Márti mama az ajtón ismét, majd tényleg bezárta az ajtót, s közben beszélt: – Ez az öregasszonyok bevásárló segítsége. A spájzban tartom, hogy ne essek át rajta a konyhában.

– De így meg itthon felejted – jegyezte meg csendesen Csiporka.– Segítsek cipelni? Nehéz? – ajánlotta fel azonnal a segítségét a bogárka.

– Nem szükséges, köszönöm, Csiporkám! Nézzétek csak! Kerekeken gurul! Így mindent haza tudok autókáztatni vele erőlködés nélkül – indult meg azonnal Márti mama.

– Azta, de jó! – repülte körbe azonnal Bíborka a kis szekértáskát. Honnan szerezed? Még sosem láttam ilyet!

– Hát nem is túl sokat forogtunk eddig emberek között! – szólalt meg ismét Csiporka.

– A bal szomszéd Marinak hozta a faluban az elsőt a jánya Pestről. Aztán meg tejes Böske kapott egyet karácsonyra valakitől. Mint az úrinők, úgy mentek a sok cuccal, nekünk meg majd’ leszakadt a karunk. Így aztán összefogtunk. Megfűztük bótos Jucit, hogy bővítse ilyen járgányokkal az árukészletét. Egy vasárnap, az istentisztelet után összehítt minket, felírta, ki milyet szeretne, nehogy összekeverjük, melyik kié a sok egyformából, és amikor az ura árubeszerzésre ment, meghozatta vele nekünk. Néhány nap múlva már mind vígan gurigáztunk a faluban. Megszűnt a cipekedés – mesélte el örömmel az önjáró szatyor történetét Márti mama.

– Ibinél nem láttam ilyet – mondta Bíborka.

– Nem hát! Még jól ki is kacagta az öreg anyját, meg a sok gurulós vénasszonyt, amikor először meglátott minket vele! Na, de azóta már belátta, hogy akármilyen nevetséges neki a látvány, még az ő életét is megkönnyíti.

– Hogy könnyítené, ha egyszer nincs neki? – értetlenkedett Bíborka.

– Úgy, hogy szombatonként a legnehezebb cuccokat neki kellett megvennie, és hazaautókáznia nekem. De falun a bolt hajnalban nyit, korán zár, így Ibi nem tudott reggel eleget lustálkodni. Mikor látta, hogy minden van itthon, mert hazakocsiztam egyedül a banyatalicskámmal, ő meg tovább alhatott, megbékélt vele. De azért még mindig kacaghatnékja van, ha ilyet lát, látom én rajta! – mosolyodott el Márti mama.

Már két hosszú utcán is végighaladtak, míg idáig jutottak a beszélgetésben, amikor a türelmetlen Bíborka megkérdezte:

– Hogy is hívják a lisztcsinálót?

– Malomnak, bogárkám.

– És ott ki csinálja a friss lisztet?– kérdezte Csiporka.

– A molnár – felelte Márti mama magától értetődően.

– A molnár nem egy név? Hallottam, amikor Ibinél a boltban egy férfi bediktálta a nevét.  Azt mondta: „– Molnár Ferenc vagyok.”

– Először foglalkozás volt. Azt az embert hívták molnárnak, aki a gabonát felaprítva lisztet őrölt. Aztán a foglakozásuk neve rajtuk ragadt vezetéknévként.

– Tényleg! Az előbb te is elneveztél egy nénit. Azt mondtad: – „Bótos Juci”

– Gyakori ez itt nálunk, jól megfigyelted, Csiporkám! Látod, már észre sem veszem, hogy magam is így hívogatom az embereket.

– És akkor az a sötétkék öltönyös, mobiltelefonos férfi molnár volt, vagy nem? – kérdezte még mindig értetlenül Bíborka.

– Nem, pillém! Ő egy vérbeli üzletember lehetett, mert gondolom, egy számlához diktálta a nevét Ibinek. Nála biztos, hogy esetleg csak valamelyik ősősőse lehetett lisztőrlő molnár, aki kétkezi munkát végzett.

– Kétkezit??? A molnár a két keze között törögeti a magokat? Jó erős lehet! – döbbent meg Bíborka.

– Nem, dehogy! –mosolyodott el Márti mama. – Használja a munkához a kezeit, de a magvakat két, szinte egymáshoz súrlódó kő-, vagy vashenger aprítja, porítja.

– És azokat az őrlő lapokat a molnár hajtja a kezeivel? – kérdezte Csiporka.

– Nem! Olyan erős ember legfeljebb csak a mesékben létezik – mondta Márti mama, majd felkacagott, mert maga elé képzelte a Jóskát hatalmas muszklikkal, combizmokkal, amit hengergeti a köveket. – Vannak szélmalmok, ott a szél ereje forgatja meg a szélfogó lapátot, ami megmozgatja a köröző hengereket. Vannak vízimalmok, sőt, ma már elektromosak is.

– És a mienk milyen? – szólt közbe türelmetlenül Bíborka.

– A miénk vízimalom. Az erdőnk szélén folyó kis patak vize van rávezetve a malomkerékre, hogy az őrlő köveket forgassa.

– Akkor a vízimalom is egy banyaszekér?– kérdezte álmélkodva Bíborka.

– Miért lenne az szekér? – nézett rá Csiporka.

– Mert kereke van! – vágta rá diadalmasan Bíborka, aki nagyon örült, hogy össze tudta rakni fejében a sok újdonságot.

– Nem, nem! Az a kerék nem halad sehová, csak forog és forog, ha ráfolyik a víz. Amikor meg nincs őrölni való, elzárják a víz útját, akkor egy helyben áll.

– Ez azt jelenti – gondolkodott el Csiporka –, hogy teljesen emberi erő nélkül lehet lisztet készíteni?

– Nem. Tudod, a gabonás zsákok maguktól nem másznak fel a garathoz, vagyis a malom szájához, és nem is öntik bele a tartalmukat önállóan. Bizony, a molnárok mindig erős emberek. Ez kis ványadt nem lenne képes a zsákok emelgetésére, a lapátolásra. Bár a tévében láttam már, hogy valami nagyokosok kitaláltak felemelő, cipelő, öntő, adagoló gépeket, na, de az a csúcstechnika nálunk bizony nincsen – gondolkodott hangosan Márti mama.

Amikor az utca végéből kifordultak, a nagy csendben szokatlan zaj ütötte meg Bíborka érzékeny füleit.

– Mi csobog? – kérdezte.

– A patak. Nézd csak! Ott a fák alján ál a malom – mutatott egészen közelre Márti mama.

– Látooom! – harsogta egyszerre a két kis bogár.

– Mi ez a zajongás? Mért nem mentek hazafelé, ti haszontalanok?! – lépett ki malmos Jóska a fényre.

– Ne, te, Jóska, ne! Ne morgolódj! Ők nem elkóborló gyerekek, hanem az én Ibim bogárbarátnői. Mutasd meg, kérlek, nekik a malmot, aztán mérjél nekem üt kiló kenyérlisztet a javából, és tedd be ebbe a bosziszekérbe. Én meg addig megpihenek itt egy kicsit – tette le a fenekét a molnár még meleg vackára Márti mama igen jólesően.

***

(A szerző Facebook oldala ITT.)

Szerző: 2018. 03. 07.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése