Folytonvigyázok-állapot

Csiporka fogyókúrás tanácsokat kap Bíborkától és Márti mamától

– Más állatod nincs, Márti mama? – kérdezte Bíborka.– Régen voltak disznóink, tehenünk, libák, kacsák, nyulak, de mióta az uram elment, eladogattam őket. Sok volt nekem egyedül a munka körülöttük. A teheneket naponta fejni kellett, a tejből tejfölt, túrót készítettem, vajat köpültem.

– Ültél a vajon? – döbbent meg Bíborka. – Ibi otthon a reggeli kenyerére kente.

– Ültem, álltam mellette bizony eleget, de bele még sohasem pottyantam eddig, pedig azt mondják, jót tesz a bőrnek a tejben-vajban fürdés – kacagta el magát Márti mama. – A köpülés egy munkafajta. A tehén tőgyéből kifejt tejet egy magas, keskeny faedénybe öntik. Beleállítják a köpüt, ami egy hosszú szárra erősített kilyuggatott fa korong, és azt jó sokáig kell fel-le húzgálni, nyomkodni a tejben.

– És a lyukfától vajjá varázsolódik a tej? – lepődött meg Csiporka.

– Nem magától a fadarabtól, hanem a sok-sok veréstől és a melegedéstől sűrűsödik össze.

– És ma is mindenki ennyi rengeteg munkával juthat csak vajhoz? – kérdezte megdöbbenve Csiporka.

– Nem, bogárkám. Ma a tejgyárakban gépek végzik el ezt a nehéz munkát. De tudjátok, ha igazi finom vajra vágyom, megcsinálom magamnak. Az enyémben biztos, hogy nincs semmiféle E-cucc, adalék frinc-franc!

– Hát nem csak tej van a bolti vajban? – lepődött meg Bíborka.

– Nem bizony! Mostanában rengeteg ízfokozót, és ki tudja, még mit tesznek bele mindenbe.

– Akkor már értem, Ibi miért nem bolti kenyeret eszik – jegyezte meg Csiporka.

– Mikor érkezik Ibi? – kérdezte hirtelen feltámadó hiányérzettel Bíborka.

– Este tud csak jönni. Tudjátok, péntekenként valahogy több virágot vesznek az emberek, így tovább tart a kassza zárása is. Ha mindennel elkészült, leadta a hétfői rendelést is, csak azután tud hazaindulni.

– És van itthon minden a kenyérsütéshez? – kérdezte meg továbbgondolkodva a gyakorlatias Csiporka.

– Jó, hogy eszembe juttattad! A finom őrölt kenyérliszt aligha lesz elég. Délután elmegyünk a molnárhoz, veszünk néhány sütésre valót.

– Nem indulhatnánk máris? – türelmetlenkedett Bíborka, mintha az azonnali lisztvásárlással el tudná érni, hogy este legyen, és Ibi megérkezzen.

– Előbb megebédelünk, aztán pihenünk egy kicsit, és csak utána indulunk.

– Kitaláltad a gondolatomat! – kordult egy hatalmasat Csiporka gyomra.

– Beengedlek benneteket a melegházba falatozni, én meg megmelegítem magamnak a ragut.

– … El kéne kezdenem a fogyókúrát – hervadt le Csiporka mosolya, ahogy végignézett pufi kis testén.

– Egyél kevesebbet! Mindig olyan mohó vagy! Ízlelgesd a zöldeket! Keresgéld meg közöttük a legfinomabbat, ne csak falj válogatás nélkül! – tanácsolta Bíborka, aki nagy ínyenc volt.

– De ha egyszer nekem mind finom! Ahogy meglátom magam előtt azt a sok finom zöld csodát, teljesen elmegy az eszem – hajtotta le elszomorodott kis fejét a bogárka.

– Kössünk egy megállapodást! – ajánlotta Márti mama, aki úgy érezte, Csiporka mindjárt elsírja magát. – Harminc harapásnyit ehetsz ma ebédre. Rágj lassan, sokszor forgass át minden falatot, így jobban teltnek fogod érezni a gyomrod, pedig nem is faltad tele. Este meg készítünk egy táblázatot, amibe beleírjuk, melyik étkezésnél hány harapásnyit ehetsz, és mikor, mit, és mennyit kell mozognod. Fokozatosan fogjuk az étel mennyiségét csökkenteni, a mozgást meg növelni, nehogy megbetegedj!– Honnan tudsz te ilyeneket? – nézett fel Márti mamára csodáló tekintettel Csiporka.

– Régebben gond volt a szívemmel és a térdemmel. Keveset bírtam miattuk mozogni, de az étvágyam persze nem változott. Hízni kezdtem, pocakosodtam, combosodtam, fenekesedtem. Nagyon utáltam – sóhajtott az emléktől is elszomorodó Márti mama –, hogy nem tudok magamon segíteni. Aztán fogtam magam, elmentem a térgydoktorhoz, aki megműtötte a térdem, és azóta jól mozog mindenem, és nincs túlterhelve a szívem sem. Ő adta a tanácsot is, hogyan hozzam vissza a régi formába magam kevesebb evéssel, mozgással, amit most ajánlottam neked is, Csiporkám.

– Arany egy ember lehet! – sóhajtott Bíborka.

– Éééss… meddig tartott ez a folytonvigyázok állapot? – érdeklődött visszafogott lelkesedéssel a mindig éhes Csiporka.

– Hát, sokáig. De megérte. Tudod, lassanként majd hozzászokik a gyomrod, hogy nincs mindig dugig tömve, és összébb húzódik. Onnantól könnyebb lesz kiállnod a próbát, mert már nem leszel folyton éhes – simogatta meg Csiporka fejét bátorítóan Márti mama.

– Rendben, megpróbálom! Fogjunk bele! – tette a szívére a kezét a bogárlány, mintha fogadalmat tenne. – Annyira vágyom rá, hogy tudjak repülni!

– Ezért a vágyálomért érdemes, küzdeni, szenvedi egy kicsit! – mosolygott rá Márti mama a legszebb, gödröcskés arcú mosolyával.

– Menjünk ebédelni! – indítványozta Bíborka. – De mindenki figyeljen oda magára! – nézett jelentőségteljesen Csiporkára, és mellé még apró mutatóujját figyelmeztetően fel is emelte, hogy nyomatékot adjon szavainak.

***

(A szerző Facebook oldala ITT .)

Szerző: 2018. 03. 02.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése