Kicsibogár! Hogy te milyen figyelmes vagy!

Amíg Bíborka az igazak álmát aludta, Csiporka beállt dolgozni Ibi mellé a virágboltba

Csiporka és Bíborka a kellemes melegben és az új, puha ágyban szinte mozdulatlanul végigaludta a napot. Csiporka ébredt hamarabb. Tekintetével végigsimogatta barátnője békésen alvó arcát, majd kiállt kis házuk ajtajába, hogy alaposan megfigyelhesse, mi is történik egy boltban.

Őszinte meglepődéssel látta, hogy Ibi rengeteg virágot eladott, míg ők szunyókáltak. A vázákban alig néhány szál maradt csupán. Csak ez után jutott eszébe, hogy új barátnőjük arcára emelje szemeit. Ibi arca délelőtt óta jóval fáradtabb lett, reggeli friss mozdulatai kissé meglassultak.

– Nem celofánba! Rózsaszín selyempapírba kérem! – szólalt meg váratlanul az épp vásárló apró, fejkendős néni, akit Csiporka észre sem vett eddig. – A temetőbe lesz, oda nem kell a cifra papír!

– Rendben – mosolygott rá Ibi kedvesen, de fáradt ujjai sehogy nem találták a hajszálvékony, csúszós felületű papír szélét. – De ügyetlen vagyok! – bosszankodott saját magán, a fejét csóválva.

– Várj, segítek! – kiáltott neki Csiporka. – Ha felteszel az asztalra, megemelem neked sorban a kért csomagolók szélét. Én pici vagyok. Sokkal könnyebb nekem a legfelső lap szélébe belekapaszkodnom – ajánlkozott.

– Ó, de kedves vagy! – mosolygott rá Ibi és már emelte is a bogárkát a papírkötegeket tároló asztal tetejére.

Csiporka hamar megtanulta, melyik a celofán ív, a zacskó és a selyempapír, és pillanatok alatt ahhoz a kupachoz ugrott, amiből a vevő rendelt.

A nagy munkában észre sem vették, hogy alkonyodni kezdett. Amikor végre néhány percig nem érkezett senki, Ibi csodálkozva emelte a szürkülő ablakra a szemeit.

– Na, Csiporkám! A mai munkának vége! Köszönöm, hogy segítettél! Talán nem is hiszed, milyen sokat könnyítettél a munkámon! – mosolygott új munkatársára. – Gyere, zárjuk be együtt a kasszát!

– Mi ez a sok szép, színes korong? – kukkantott bele Csiporka a pénztárgép fiókjába. – Jé! Mind más méretű, és a színük sem azonos! – állapította meg szemfülesen.

– Ezek a pénzérmék. Ezekkel, a papírpénzekkel és bankkártyával vásárolnak az emberek.

– A vásárlás azt jelenti, hogyha az emberek éhesek, nem ehetik meg, amit találnak, mint én otthon és nálad, hanem bemennek egy olyasmi boltba, mint a tied, és odaadják a korongjukat, akarom mondani a pénzüket valamilyen ennivalóért?

– Igen. Ilyesmit jelent a vásárlás – dicsérte meg Ibi. De tudod, az emberek nem csak élelmet vásárolnak, hanem szinte mindent, ami az élethez kell. Házat, bútorokat, ruhaneműket, lábbeliket, könyveket, virágokat, és még sok-sok mindent, amit most nem is győzök végigsorolni. Inkább majd apránként mindent megmutatok nektek a mi városi világunkban – ígérte Ibi.

– Az jó lesz! Tudod, minden nagyon ismeretlen nekünk itt… Nálunk, ha éhes vagy, megeszed, amit találsz. Ha szomjas vagy, iszol a reggeli harmatból, vagy a forrásvízből. Ha meleged van, bebújsz egy bokor, vagy gomba árnyékába, ha elfáradtál, csak leheveredsz egy puha gombaszárra, amit azonnal az otthonodnak is nevezhetsz, minden ellenszolgáltatás nélkül… – komorodott el Csiporka visszaemlékezve eddigi gondtalan, boldog, szabad életére, majd megrázta a fejét, és lopva kitörölte szemeiből a honvágy árulkodó jeleit, és tovább kérdezősködött.

– Mondd! A pénzérmék azért különböző nagyságúak, mert mindért mást lehet venni?

– A pénzek használata azért nem ennyire egyszerű. A legkisebb pénzérme a kis sárgás ötforintos,  de ha abból kettőt adok, ugyanannyit ér, mint ez a második legnagyobb, ezüstszínű, a tízforintos. De ha négyet veszek belőle, az húsz forintot ér, ami ezzel, a következő fakkban levő, sárgaréz húszforintossal egyenértékű – emelte ki a húszast is Ibi, hogy azt is alaposan tanulmányozhassa Csiporka. – Ez a csillogó ezüst érme pedig az ötvenforintos. De helyettesíthetem tíz darab ötössel, vagy öt tízessel, vagy két húszassal és egy tízessel – rakosgatta ki a pénzérméket készségesen Ibi, hogy Csiporka mindent megérthessen.

– Vagy a tízes helyett rakhatsz két ötöst, nem? – nézett Csiporka a megerősítésért kérdőn Ibire.

Amikor az csodálkozva, de igenlőn bólintott, továbbkérdezett:

– És az a kisebb ezüstben sárga, és a nagyobb, sárgában ezüst? Azok mire valók?

– A kisebbik a százforintos, a nagyobbik a kétszázas.

Ibi folytatta volna az előzőekhez hasonlóan a magyarázatot és a pénzek rakosgatását, amikor Csiporka belevágott:

– Ibi! Észrevetted, hogy a pénzérmék váltogatják a színeiket? Sárga, ezüst, sárga, ezüst, ezüstben sárga, sárgában ezüst? – nézett izgatottan, kérdő szemekkel Csiporka a viráglányra.

– Kicsibogár! Hogy te milyen figyelmes vagy! Én ezt még sosem figyeltem meg! – ámuldozott Ibi.

– És, amikor kicsi voltál, honnan tanultad meg, hogy melyik érme melyik?

– Rá van írva minden érmére számokkal – mutatta meg Ibi – a papírpénzekre pedig – szedegetett ki mindből egyet  – számokkal és betűkkel is.

– Ó, de kár, hogy én sem a számokat, sem a betűket nem ismerem! – sóhajtott fel elboruló arccal Csiporka.

– Szeretnéd megismerni őket? – emelte fel gyengéden a bogárkát Ibi, hogy egymás szemébe tudjanak nézni.

– Nagyon, nagyon szeretném! – ragyogott fel Csiporka arca.

– Jó, akkor majd beíratlak benneteket a közeli iskolába. Délelőttönként – míg én dolgozom – megtanultok az embergyerekekkel együtt olvasni, írni, számolni. Ismerem az első osztályosok tanító nénijét, majd megbeszélem vele.

– Te nem leszel ott? – riadt meg Csiporka.

– Nem nekem muszáj dolgoznom, hogy legyen pénzem ahhoz, hogy meg tudjak élni belőle. De ne ijedj meg! Nem most azonnal íratlak be benneteket, hanem majd később, amikor már egy kicsit megszoktátok a városi életet, és nélkülem sem érzitek elveszettnek magatokat. Jó lesz így?

– Igazi jó lesz! – simította végig Csiporka Ibi ujját szeretettel.

– Hűűűű, jól elment az idő! Gyorsan összeszámolom a bevételt, te meg találd, ki, hová menjünk zárás után!

Ibi hamar végzett és a sok újdonságon elgondolkodó Csiporka akkor jött rá, hogy nem talált ki semmit, amikor a pénztárgép ajtaja a helyére csattant.

***

(A szerző Facebook oldala ITT.)

 

Szerző: 2018. 01. 21.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése