A “bűzeregetőberregőemberlengető”

Csiporka és Bíborka a városba érkezik

Csiporka és Bíborka nem volt szokva ilyen hosszú és pörgős utazáshoz. Szemeiket szorosra zárták és szorították egymás kezét. Hosszú, végtelennek tetsző utat tettek meg, amikor végre érezték, röptük meglassul. Csiporka, aki mindig is a bátrabb volt kettejük közül, lassan résnyire nyitotta a szemeit.

– Jé, itt nincsenek gombák, fák, virágok! Csak házakat látok, de egyik sem gombából van, mint nálunk! – álmélkodott hangosan. – Nyisd már ki a szemed, Bíborka! – sürgette barátnőjét.

– Félekkk! – nyögte Bíborka, akiben szinte benn akadt a szó vége, mivel Szellő éppen akkor pottyantotta le őket a városszélen egy buszmegálló fapadjára.

– Ne féljetek! Legyetek bátrak, de körültekintőek! Vigyázzatok egymásra! Tavasszal, ha hívtok, értetek jövök! Szervussssssssztok! – halt el sziszegve az azonnal tovairamló Szellő hangja. Muszáj volt sietnie, hiszen Szél apó sok-sok munkát osztott minden szélcsemetére az ősz és a tél folyamán.

– Itt nem maradhatunk! – koccant össze az ücsörgésben és a repülésben teljesen áthűlt Csiporka foga. – Gyere! – segítette fel a továbbra is gyámoltalanul ücsörgő Bíborkát. – Keressünk valami jó meleg szállást!

– Keressünk, keressünk… – esett kétségbe a nagy ismeretlentől az amúgy mindig jókedvű Bíborka. – De hol???… Mi lesz velünk??? Féééélek!!! – zokogott fel hirtelen.

– Gyere! Fogom a kezed! Egy darabig sétáljunk együtt itt lent a földön, hogy mindketten átmelegedjünk. Utána – tudom – már lesz kedved, erőd felrepülni – mosolygott bátorítóan Bíborkára és felsegítette.

Egy darabig csendben bandukoltak a város reggeli morajlását hallgatva. Nem mozdult körülöttük semmi, csak Nap próbálgatta, hogyan tudna a szürke felhők közül kibújni, hogy mindenkivel elhitethesse, valóban reggel van.

A szürke csendben váratlanul egy nagy, sárga berregő tűnt fel és egy szempillantás alatt elsuhant mellettük.

– Láttad? – álmélkodott Csiporka.

– Láttam hát! Valami szállítóféle lehetett. Szerintem emberek himbálóztak benne.

– Embereeek? Egy berregőben, ami ilyen büdöset hagy maga után? Hogy nem fulladnak bele??? – hitetlenkedett Csiporka.

– Már jön is a következő! – húzta be a nyakát Bíborka, miután hátra pillantott.

– Ott állnak meg egy pillanatra, ahová Szellő lepottyantott bennünket. Menjünk vissza és szálljunk fel egyre! – indítványozta Csiporka, aki tudta, miatta nem tudnak rendesen haladni.

Bíborka azonnal felpattant és szárnyra kapott, Csiporka pedig annyira szedte a kis, pufi lábait, hogy csápjai teljesen összegubancolódtak. Mire visszaértek, ugyan csak apró pontként látszott, de egyre erősebben hallatszott a következő bűzeregetőberregőemberlengető. Mire eszméltek, már melléjük is ért, fékezett és megállt. Fáradt, sápadt arcú embereket ontott ki magából. Úgy áramlottak mindannyian lefelé, hogy a bogárkáknak igen csak vigyázniuk kellett magukra, hogy el ne tapossák őket, az egyetlen felszállókat.

– Itt egy bogár! – csapdosott, kapkodott a bogárkák után egy magát azonnal kiabálásig hergelő utas. –  Mit keres ez itt a buszon??? Nem volt elég a nyáron az a sok szemtelen légy és szúnyog?! Ó, bárcsak soha ne látnék egyet sem! Mindig agyonig marnak! – morgolódott még távolodtában is.

* * *

(A szerző Facebook oldala ITT)

 

Szerző: 2018. 01. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése