Jékey Péter

szszb 30 és Jékey Péter 400.JPGGépészmérnök

Zebegény

Ágas-bogas, terebélyes családfát ábrázoló szép mívű rajz előtt állok. 1192-es dátum látható a lap alján, de nyilak és még korábbra utaló történelmi nevek mutatják: az ősöket az eggyel ezelőtti ezredforduló is e honban találta. Jékey Péter neve a felső hajtások egyikén olvasható, ő maga pedig háza otthonos nappalijában kínál zebegényi forrásvízzel.

Beszélgethetnénk Géberjénben is, a család ősi Szamos-parti kastélyában, de hát a történelem útjai kanyargósak. Mint a régi birtok mellett Szatmár folyója, mint a Duna, itt a falu alatt.

– Nagyapámnak, bulyi és jékei Jékey Lászlónak az 1939-es vagyonleltár szerint 1350 hold földje volt Géberjénben és Fülpösdarócon – mutat rá egy évszázaddal ezelőtti ágra házigazdám. – Akkor nagyüzemnek számított ez a méret, intézőkkel, szakszerű gazdálkodással. Édesapám, Jékey Gedeon joggal gondolhatta, ugyanebben a módban folytathatja.

A második világháború után a Jékey családtól mindent elvettek. Jékey Gedeon nyolc holdat igényelt és kapott vissza. Azt mondta, újrakezdjük. Életpályáján, mint a későbbiekből kiderül, lesz még alkalma megmutatni elpusztíthatatlan életösztönét. 1948-ban megszületik fia Péter. A nyugtalan és kiszámíthatatlan ötvenes években örömöt a szülei szeretete jelenthetett, bánatból jobban kijutott a családnak. Először kitelepítettként indultak a Hortobágyra, másodszor pedig ’56-ban „tanúsított magatartása” miatt Kistarcsára. Ámde a századelőn Jékey László egyszer jót tett valakivel…

– Szőnyi István festőművész még ismeretlen kezdő volt, amikor nagyapám és ő sógorságba kerültek – tér vissza Jékey Péter a szövevényes családtörténet egy sorsdöntő pontjára. – Festett is róla egy két méterszer kettő harmincas méretű képet, amely lovon ülve ábrázolja.

Az alkotó a rossz emlékű ötvenes években már a magyar művészet neves alakja volt, és sikerrel emelte fel a szavát jótevője gyermeke, Jékey Gedeon érdekében. Tegyük hozzá, hogy csak az akkori történelmi keretek közötti mértékben. A táborok poklából kikerült az apa, de az arisztokrata sarj ajkai bányász lett és két évtizedig az is maradt. Fia, Péter viszont az immár „munkáspedigrével” simán bejutott a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre. Az ott szerzett diplomát a Budapest Műszaki Egyetem Klímatechnológia Szakán kiegészítette egy továbbival.

– Itt, a pesti tanulmányaim alatt aztán egyszer rám mosolygott diáktársam, egy fiatal leány – érkezünk meg a hosszú előzmények után a közelmúltba. – Úgy hívták Petényi Emőke. – Egymásra pillantanak a társaságunkban ülő feleségével, és alkalmam van látni ugyanazt a mosolyt.

Jékey Péter immár nyugdíjasként aktív éveiből a Budavári Palota rekonstrukciójában való részvételét, Petényi Emőke pedig a MŰPA üzemeltetését emeli ki, amelyekben mindvégig fontos feladatokat bíztak rájuk.

A zebegényi Jékey „birtok” pompás helyen terül el a falu fölötti dombokon. Az udvar egy árnyas sarkában folytatjuk a beszélgetést. Középen hatalmas tujafa magasodik. Sudár, mint egy Szamos-parti jegenye. Mellette áll meg Jékey Péter. A deres-zöld tűlevelek között áttűz a nap a szálfa termetű férfi őszen csillogó sűrű hajára, szakállára.

– Ott, a hegy mögött az Ipoly, azon túl pedig Felvidék – mutat a párás messzeségbe. – Más Szlovákiának mondja – fordul felém. A telek sarkán egy magyar és egy székely zászlót lenget a szél.

– Két gyermekünk van – érkezünk meg a mába. Ismét az árnyékba húzódunk. – Réka Sydney-ben él kolumbiai származású férjével. Gyermeke neve Londono Jékey Sebastian. Amikor tehetjük, elutazunk hozzájuk. Márk a Hilti cég nemzetközi menedzsmentjében dolgozik, jelenleg szintén Ausztráliában, de a „céhlegények” vándorévei után itthon látja jövőjét. Az ő fia a Botond nevet kapta a keresztségben.

André Kostolány írta valahol: „ha vagyont nem adhatsz a gyermekeidnek, áldozz arra, hogy tudást szerezzenek!” Ezt az elvet tartottuk szem előtt, és ma már boldogan nyugtázhatjuk, megértették a szándékunkat.

– Családi diákcsere programhoz csatlakozva lehetővé tettük mindkettejük számára, hogy Amerikában járjanak egy-egy évet középiskolába – teszi hozzá Emőke asszony.

A késő délutáni napsütésben sétára indulunk. Hármasban rójuk az emelkedőket, lejtőket. Máténé Vincze Andrea géberjéni polgármesterrel szaporán szedjük a levegőt, Jékey Péternek talán még a pulzusszáma sem növekszik. Megnézzük a nevezetességeket, közben hallgatom, ahogy megbeszélik a géberjéni kúria Jékey Emlékszobájának az aktuális dolgait. A nagyapát ábrázoló hatalmas lovas Szőnyi vászon ott lesz kiállítva. Ősszel szüreti bálra várják a falu egykori birtokosának unokáját. Hintón hajtanak majd végig a településen. Ott, ahol Jékey Péter évtizedekig nem járt. A hetvenes árvíz volt az egyetlen alkalom, amikor – inkognitóban – megnézte a kárt szenvedett Géberjént. A megbékélés jegyében azonban az utóbbi években már ismét „haza” jöhet.

Tavaly kinyitották a családi kriptát. Lerótta kegyeletét ősei előtt, és tanúja lehet annak, hogy a község feléleszti, tiszteli és ápolja családja emlékét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése