György András

Üzletember,

München

szszb_10-164_gyorgy_andras.jpgÉl Münchenben egy Kisvárdáról elszármazott üzletember, aki ugyan több mint fél évszázada nem járt a szűkebb pátriában, mégis erősen kötődik a városhoz. Igényli, így el is jutnak hozzá a hazai hírek. Ha arra van szükség, akár pénzt is juttat egykori iskolájának, vagy például a temető rendbetételére. György Andrásról van szó, akinek családja Kisvárdán már a századforduló táján is neves família volt.

Ifjú évei ígéretesen indultak. A Bessenyei-gimnáziumban kiváló tanuló volt, kitűnő sportoló – futó, úszó –, édesapja nyomdokaiba lépve jogi pályára készült. Ám közbeszólt a történelem, s többször is alaposan megtépázta. Nem mindennapi, hogy valakinek a sorsát már megszületése előtt befolyásolják a történelmi események. György Andrással azonban ez történt. Erről így beszélt egy korábbi találkozásunk idején:

– Debrecenben születtem, mégis Kisvárdát tekintem szülőhelyemnek. Nem akármilyen időben várta születésemet a család: 1919 nyara a „dicsőséges Tanácsköztársaság” néven volt közismert Magyarországon az 1990-es rendszerváltozásig. Az egy forró nyár volt. Mivel édesapám jelentős közéleti személyiség volt Kisvárdán (ami akkor könnyen jelenthetett tragédiát is), jobbnak látta, ha legalább a család biztonságban van. Így ment édesanyám Debrecenbe, ahol végül megszülettem. Mint ismert, néhány hét múlva újra változott a politikai helyzet, és én már csecsemőkoromtól Kisvárdán cseperedhettem; ott jártam később iskolába, ott is érettségiztem. Ezt édesapám, korai halála miatt, már nem érhette meg.

Az édesapa, dr. György Ferenc (1881-1935): „Szabolcs megye közgazdasági életének kimagasló alakja, ügyvéd, vármegyei tiszteletbeli főügyész, a Közgazdasági Bank vezérigazgatója” volt, mint az a megye 1929-ben megjelent monográfiájában olvasható. Jogot Debrecenben, Kolozsvárott és Budapesten végzett, fiatalon nyitott ügyvédi irodát szülővárosában. Hamar bekapcsolódott Kisvárda közügyeibe, a város képviselő-testületének több mint negyed századon át volt választott tagja. Munkáját a hivatalos körök is méltányolták: 1916-ban Szabolcs főispánja vármegyei tb főügyésszé nevezte ki, ettől kezdve aktív tagja volt a megye törvényhatósági bizottságának. Kiváló adottsága, felkészültsége volt a közgazdasági, különösen a bankügyekhez. Az 1919-es kommunista hatalomátvételig szerkesztette a Kisvárdán megjelenő hetilapot, a Felső-Szabolcsot. György Ferencet, a polgári társadalom markáns egyéniségét, a kommunisták üldözték, és előlük menekülni volt kénytelen. Csak a kommün után tért vissza Kisvárdára.)

György András ’37-ben kitüntetéssel érettségizett, majd Budapestre ment, ahol jogi tanulmányai mellett, megteremtendő annak anyagi alapjait, egy bankban volt tisztviselő. Aztán ismét a történelem vette át sorsának irányítását: 1942–44 között a bori haláltáborban volt munkaszolgálatos, egyike a kevés életben maradott fogolynak.

A világháború után három esztendeig Kisvárdán élt és dolgozott, majd – látván, hogy az új, kommunista hatalomtól nem sok jót remélhet – 1948-ban emigrált. Erről így írt egy későbbi visszaemlékezésében: „Tekintettel arra, hogy két magyar rezsim alatt «másodrendű» polgárnak számítottam (részben faji, részben burzsuji mivoltom miatt), az emigráció nem esett nehezemre.”

Tíz évig – német nyelvi és jogi ismereteinek dacára – nagyon nehéz anyagi körülmények között élt György András Bécsben, még az albérlet havi díjainak kifizetése is gondot okozott számára, autóra csak gondolni mert, nemhogy sajátja lett volna.

A kemény munka végül meghozta gyümölcsét, amely azonban már Münchenben érett be. Kereskedelmi vállalkozásokban vett részt, vagyona is gyarapodott, háza van az alpesi Kitzbühelben, Mercedessel jár. A nehéz időkben szerzett osztrák állampolgárságát megtartotta, élete párja magyar asszony. Magyarországgal több mint három évtizedig szinte semmilyen kapcsolata nem volt, eltekintve a külföldön élő kisvárdaiaktól, akik ritka hazai útjaik után beszámoltak tapasztalataikról.

A rendszerváltozást követően a személyes érdeklődés is megváltozott. A városi újság jelentette az első új kapcsolatot, amelynek számait rendszeresen megkapta. A friss történések sok régi emléket hívtak elő, néhány ismerősre is talált a cikkek szerzői, riportalanyai között, a régi és új fényképek pedig segítettek áthidalni az évtizedeket. A városról 1991-ben tanulmánykötet jelent meg, amelyben nemcsak saját nevét találta meg, hanem édesapjáét is. Rokonszenvvel kezdte figyelni az itthoni változásokat.

Ha a magyarországi történésekről beszél, azokról mond véleményt, mindig hangsúlyozza: nem szakértő, nem érzi magát hivatottnak a tanácsadásra, csupán egy gazdag élettapasztalatokkal rendelkező, távolból figyelő, érzelmeitől is befolyásolt ember megjegyzéseit mondja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése