George Pataki

Kormányzó,

New York állam

szszb_04-04_george_pataki.jpgSzép szeptemberi délután adatott George Patakinak, hogy megtekintse ősei szülőföldjét, megnézze a Tiszát, amelynek vonzása generációkon át visszahúzza a szíveket. Amerika után olyan kicsi ez az ország, de csak annak, aki nem ismeri.

New York állam kormányzója számára azonban a gyermekkori mesék, a történelem innen eredt, maga is hangoztatta, hogy milyen erősen kötődött nagyszüleihez. Állunk a nyíregyházi skanzen udvarán. Körülöttünk a népes kíséret, a vendéglátók, a kíváncsi újságírók, és megkérdezem: Tudja-e, hogy amikor nagyszülei elmentek erről a vidékről, ilyen házakban éltek az emberek? A majd mindenkinél egy fejjel magasabb kormányzó meglepődve néz rám.

Nem tudom mire gondol, arra, hogy keresztülhaladva a megyén már nem látott nádtetős tornácos parasztházakat, vagy hirtelen végigfutott előtte a kilencven év, amely nemcsak az ő családjának a történelme. Ekkor George Pataki arról kezd beszélni, hogy nagyapjának is szép almafái voltak.

Egy kicsit már magunk vagyunk a tömegben. Ő az emlékeivel, én meg azzal a vággyal, hogy valamit elmondjak neki, amit csak olyan ember mondhat, aki szereti ezt a tájat, és tud az innen kiszakadókról, a valaha elvándorlókról, mert számon tartja őket. Az almával folytatjuk, amely szimbólum lehet. A Szabolcs aranyaként emlegetett jonatánalma Amerikából került hozzánk, és az itteni emberek úgy ápolták, hogy szebb és zamatosabb lett nálunk.

A kormányzó érzi, hogy valamit még mondani fogok, és szemében érdeklődés villan. Elmondom neki, hogy száz év alatt erről a vidékről vándorolt ki a ma Amerikában élő magyarok döntő többsége. Debrecentől Nagyváradig, Ungvárig kiegészíthetjük a vidéket, de a legtöbben mégis Kisvárda környékéről indultak el, hogy szerencsét próbáljanak.

A Pataki család története ugyanis nem volt egyedülálló, sokan kezdték nagyapjáéhoz hasonlóan életüket, és talán a folytatásban is van valami közös, noha kormányzót eddig mások nem neveltek.

Pataki János 1905-ben feleségül vette Kopócsapátiban (ma Aranyosapáti) Szanics Erzsébetet. Az ifjú férj földművelő, a feleség szegény kisnemesi család lánya. Földjük nem volt annyi, amennyi egy népes család eltartásához elég lett volna. A fiatalok rövid időre elválnak, mert Pataki János útlevelet kap Amerikába.

Felesége előbb megszüli gyermeküket, és utánamegy. Még három gyerekük születik az óceán másik partján, köztük Lajos, akinek fia, a mostani kormányzó, György 1945-ben jött a világra. Ezen a néven a nagyszülők szólították, akikkel együtt éltek, de a mamája olasz-ír származású lévén legfeljebb a konyháját vegyíti magyar ételekkel. Kedves asszony, aki megértette az emigránsokat, hiszen az ő ősei is európaiak.

Most, hogy elkísérte fiát Magyarországra, a büszkeség és a csodálkozás látszik rajta. Láthatóan jólesik neki, hogy őt is megismerem, talán sejti, hogy láttam a róluk készített filmet a tv-ben. Természetesen viselkednek menyével együtt. A kormányzó négy gyermekéből egy jött el. Az édesapja, Pataki Lajos egészségi állapota miatt nem jöhetett, a fia azonban mintha hazajött volna. Felelevenednek a gyermekkori szavak, és nekem eszembe jut a magyar történelem egy mozzanata. I. László királyunkról szól, aki 900 éve élt, hogy mindenkinél egy fejjel magasabb volt. Nem véletlenül jutott eszembe. A kormányzó sportos alkatáról már korábban hallottam, amikor édesanyja mesélt arról, hogy tanulmányai alatt nemcsak tudásával, hanem sportteljesítményével is kitűnt.

Ez Amerikában így természetes, de itt, ennek a múltat idéző falunak a közepén beszélget emberekkel egy alkatában is kiemelkedő ember, olyan közvetlenül és mégis méltósággal, hogy ismét a történelemre terelve kezdem a jelent provokáló beszélgetést. Mi magyarok elengedtük nyomorunkban a legjobbjainkat évtizedeken keresztül, és ők az új hazájukban megállták helyüket, de itthon is hasonló emberek maradtak. Ez a vidék mégis nagyon mostoha gyermeke volt a sorsnak. Tehetséggel megáldotta, és élethalálharcra késztette századokon át. A nagypolitika nem segített minket, de tehetséggel, szorgalommal még bírjuk a holnapért való küzdelmet.

Ő mint politikus, vajon mit gondol az európai helyzetről, Magyarországról, rólunk?  − kérdezem. Aztán elhallgatok, mert tudom, erre csak felelősséggel válaszolhat. Vállalja a gyökereit, megérezte − úgy sejtem −, hogy neki küldetése van. Államügyekkel 1984 óta foglalkozik, elég ez ahhoz, hogy Európa bonyolult történelmének szálait felfejtse? Ám a válasz mélyen emberi és bölcs. Nem tudom elmondani milyen mélyen hatottak rám a látottak. Nem ígérhetek mást, csak hogy mindent megteszek azért, hogy a kinti magyarok megismerjék az óhazát, és amiben csak tudunk, segítsünk.

Mielőtt beszáll a kocsiba, hogy folytassa hivatalos útját az élményeit összegezve magyarul mondja: ez több mint szerelem! Én pedig elgondolkozom, vajon ezt magyarul is gondolta?

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése