Ének a dohánymezőkről

Írta: Ésik Sándor

Peter Barker Augusztus másolata.jpgHasa van a dohánylevélnek. A hőségben szoknyaként lebeg körben a széle. Nagyon nagy kánikulának kell annak lenni, amikor a gazda azt mondja: elég lenne már ebből az égi áldásból.

Az akácfasor övezte zsebkendőnyi táblán, ahol a két öreget kapálni láttam, már térden felül ért a dohány. A tűző nap megtorpant az asszony fekete fejkendőjénél, de a bácsika kalapja sem igen engedte a sugarakat izzadó homlokához.

Csendesen dalolgattak kapálás közben. Nem nagyon lehetett érteni mit, hát megkérdeztem, amint a sor végére értek.

– Szent ének ez fiam – mondta a bátyó. A maiak már nem ismerik ezeket.

– Miért nem valami vidámabbat?

– Mert a dohány nem tűri a hebehurgya danászást. Tudja mitől sudárul a termete? A búcsúsok énekétől. De hát máma már busszal mennek Pócsra, nem úgy, mint régenében. Itt vonultak gyalog, vagy szekérrel a dűlőutakon. Toronyiránt. Nem bánták a port. Igaz, nem siettek. Sokszor nem is láttuk őket, csak a szél hozta az asszonyok hangját. Az messzebbre hallatszik, mint a férfiaké.

Tényleg. Az előbb én sem hallottam az öregét, csak a feleségéét. Annak ritmusából következett, hogy mind a ketten énekelgetnek. Folytatták is azután, amikor ismét hozzákezdtek a kapáláshoz. Csak a csend neszezett a melegségben, a homok felett pedig délibáb remegett hangtalanul.

Talán a zsoltár, de az égiek kegye mindenképpen – nagyon szép az öreg dohánya. Nem érte jég. Eső áztatta a palántáját, pótolni sem kellett. Nem bántotta még betegség, kövér, érdes, egészséges leveleket hordott erős dereka. Boldogan siklik végig a tekintet az egyenletes állományon, és meg sem áll a szomszédos lucernatarló fölött szitáló karvalyig.

Ha létezik ének a búzamezőkről, akkor a dohánynak is van dala.

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Ésik Sándor tárcái

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése