Dzsudzsák, dzsem, dzsigoló

dzsudzsak540.jpgÚjságolvasás közben nagyon sok nyelvi adatra lel az ember. Kitűnő forrás. Új szavakat találhatunk, példákat különböző nyelvhelyességi hibákra, félreértett nyelvtani kategóriákra. Ez utóbbiak közül kívánok egyet megosztani az elkövetkezőkben az olvasókkal. Tehát kezdjük, ahogy a régi kabarétréfában Lujza szólt Jenőhöz: Azt írja az újság…. Lássuk, mit ír:

Szergej Szilkin vezetőedző a kezdőbe állította Dzsudzsákot, s ő a 23. percben egy kezezés miatti sárga lappal vétette észre magát. Ekkor már 1-0-ra vezetett a CSZKA az elefántcsontparti Doumbia korai találatával, és a D betűsök revanstörekvéseiből rendre kihagyták a pálya bal oldalát, így a magyar szélsőt is.

Tehát a Dinamo Moszkva (Dzsudzsák Balázs csapata) játszott a CSZKA Moszkvával, és a pálya bal oldalán játszó Dzsudzsáknak nem passzoltak a játékostársak. Ez bizonyára igaz, az azonban nem, hogy Dzsudzsák neve D betűvel kezdődik. Ugyanis Dzs-vel kezdődik. Ugyanúgy, ahogy a Szilágyi név Sz-szel és nem S-sel.

Azt a bizonytalanságot jelzi ez az elírás, amely nem tudja eldönteni, hogy a dz és a dzs egy és oszthatatlan mássalhangzó, vagy több hangból tevődik össze, azaz hangkapcsolat. Tehát dz és dzs vagy dézé és dézsé. Bár vitatott a kérdés, azonban a szakirodalom alapján azt mondhatjuk, hogy több érv szól amellett, hogy a dzs, leírva mint egyetlen háromjegyű betűnk, és a dz egy és oszthatatlan. Tehát dzsé és nem dé-zsé, mint ahogy dz és nem dé-zé. Régen nem volt a magyar ábécében dz és dzs betű, ezért aztán mindig két, egymás mellé került mássalhangzónak tekintették őket.

Az elválasztás is az egységességet igazolja: míg az 1954-es szabályzat még úgy rendelkezett, hogy mad-zag és maharad-zsa a helyes elválasztási mód, addig az 1984-es, azaz a jelenleg érvényben lévő szerint: ma-dzag és mahara-dzsa.

A különlegességét az adja még e két mássalhangzónak, hogy a szó végén és két magánhangzó között, kiejtésben általában hosszú, ezt a nyúlást azonban a helyesírás nem jelöli. Például: pedz, bridzs, madzag, maharadzsa, valamint a -dzik végű igéink, mint a kérődzik vagy a hibádzik. Viszont előfordul rövid dzs is magánhangzók között, például: gádzsó, büdzsé, tinédzser.

Dzsével kezdődnek szavaink, bár igen kevés, például: dzsem, dzsigoló és dzsúsz, azonban dz-vel nem, illetve csak néhány, ritkán használatos idegen szó: például: dzadziki (egy ismert török és görög ételkülönlegesség), dzéta (a görög ábécé hatodik betűje), tulajdonnév: Dzurinda.

Természetesen a dz és dzs mássalhangzóktól el kell különíteni azt az esetet, amikor a szóösszetétel határán találkozik a d és a z, illetve a d és a zs, például: hódzsír, nádzsalu, védzáradék, vadzab.  Ritka szavak, de léteznek. Hasonlóképpen más, kétjegyű mássalhangzónk is keletkezhet így a szóhatáron, de csak látszólag: nyílászáró, pácsó. Tehát Dzsudzsák Balázs vezetékneve dzsével és nem dével kezdődik.

(A kép forrása: www.xtratime.org)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése