Dzsudzsák, dzsem, dzsigoló

dzsudzsak540.jpgÚjságolvasás közben nagyon sok nyelvi adatra lel az ember. Kitűnő forrás. Új szavakat találhatunk, példákat különböző nyelvhelyességi hibákra, félreértett nyelvtani kategóriákra. Ez utóbbiak közül kívánok egyet megosztani az elkövetkezőkben az olvasókkal. Tehát kezdjük, ahogy a régi kabarétréfában Lujza szólt Jenőhöz: Azt írja az újság…. Lássuk, mit ír:

Szergej Szilkin vezetőedző a kezdőbe állította Dzsudzsákot, s ő a 23. percben egy kezezés miatti sárga lappal vétette észre magát. Ekkor már 1-0-ra vezetett a CSZKA az elefántcsontparti Doumbia korai találatával, és a D betűsök revanstörekvéseiből rendre kihagyták a pálya bal oldalát, így a magyar szélsőt is.

Tehát a Dinamo Moszkva (Dzsudzsák Balázs csapata) játszott a CSZKA Moszkvával, és a pálya bal oldalán játszó Dzsudzsáknak nem passzoltak a játékostársak. Ez bizonyára igaz, az azonban nem, hogy Dzsudzsák neve D betűvel kezdődik. Ugyanis Dzs-vel kezdődik. Ugyanúgy, ahogy a Szilágyi név Sz-szel és nem S-sel.

Azt a bizonytalanságot jelzi ez az elírás, amely nem tudja eldönteni, hogy a dz és a dzs egy és oszthatatlan mássalhangzó, vagy több hangból tevődik össze, azaz hangkapcsolat. Tehát dz és dzs vagy dézé és dézsé. Bár vitatott a kérdés, azonban a szakirodalom alapján azt mondhatjuk, hogy több érv szól amellett, hogy a dzs, leírva mint egyetlen háromjegyű betűnk, és a dz egy és oszthatatlan. Tehát dzsé és nem dé-zsé, mint ahogy dz és nem dé-zé. Régen nem volt a magyar ábécében dz és dzs betű, ezért aztán mindig két, egymás mellé került mássalhangzónak tekintették őket.

Az elválasztás is az egységességet igazolja: míg az 1954-es szabályzat még úgy rendelkezett, hogy mad-zag és maharad-zsa a helyes elválasztási mód, addig az 1984-es, azaz a jelenleg érvényben lévő szerint: ma-dzag és mahara-dzsa.

A különlegességét az adja még e két mássalhangzónak, hogy a szó végén és két magánhangzó között, kiejtésben általában hosszú, ezt a nyúlást azonban a helyesírás nem jelöli. Például: pedz, bridzs, madzag, maharadzsa, valamint a -dzik végű igéink, mint a kérődzik vagy a hibádzik. Viszont előfordul rövid dzs is magánhangzók között, például: gádzsó, büdzsé, tinédzser.

Dzsével kezdődnek szavaink, bár igen kevés, például: dzsem, dzsigoló és dzsúsz, azonban dz-vel nem, illetve csak néhány, ritkán használatos idegen szó: például: dzadziki (egy ismert török és görög ételkülönlegesség), dzéta (a görög ábécé hatodik betűje), tulajdonnév: Dzurinda.

Természetesen a dz és dzs mássalhangzóktól el kell különíteni azt az esetet, amikor a szóösszetétel határán találkozik a d és a z, illetve a d és a zs, például: hódzsír, nádzsalu, védzáradék, vadzab.  Ritka szavak, de léteznek. Hasonlóképpen más, kétjegyű mássalhangzónk is keletkezhet így a szóhatáron, de csak látszólag: nyílászáró, pácsó. Tehát Dzsudzsák Balázs vezetékneve dzsével és nem dével kezdődik.

(A kép forrása: www.xtratime.org)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése