Dócsné Petrovánszki Ildikó

Ügyintéző

Nyíregyháza

szszb 30 km Dócsné Petrovánszki Ildikó 400.jpg
Precizitás és rendszeretet ez volt az első gondolatom, amikor legelőször találkoztam Dócsné Ildikóval, aki határozott lépésekkel érkezett beszélgetésünk helyszínére és gondosan összehajtogatva helyezte kabátját a szék karfájára. Az interjú során nyilvánvalóvá vált, hogy az előbb említett jellemvonásokra ugyancsak nagy szüksége van munkája során, hiszen ügyintézőként dolgozik a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. Orosi Hulladéklerakó Telepén.

Pályája a cégnél 1987-ben indult, akkor került a Hulladékgazdálkodási Kft. jogelődjéhez, a  Közterület-Fenntartó Vállalathoz. Abban az időben nyitották meg a hulladéklerakót Oroson a keletkezett kommunális és más típusú hulladékok biztonságos és szakszerű elhelyezésére, valamint az újrahasznosítható anyagok tárolására.  Ildikó 20 évesen még nem sokat tudott a telepen folyó tevékenységről, elsősorban a munkahely közelsége motiválta arra, hogy jelentkezzen a hulladéklerakóban meghirdetett gépírói állásra.

A Wesselényi Szakközépiskolában ruhaipari szakon végzett, majd gyors és- gépírói iskolába járt. Egy esztendeig dolgozott a helyi termelőszövetkezetben, amikor ez a lehetőség adódott, gyakorlatilag ez volt az első munkahelye. Egyedüli munkaerő volt közel 11 esztendeig a hulladéklerakó irodájában, és az egyetlen hölgy munkatárs ezen a telephelyen. Ez a helyzet azt eredményezte, hogy nagyon gyorsan bele kellett tanulnia az önálló munkavégzésbe, tevékenységi köre pedig napról napra bővült, sok mindennel foglalkozott a gépírástól, a hulladékok számlázásán keresztül a takarításig.

Nagy a távolság az orosi lerakó és a cég Bokréta utcai központja között, ez a néhány km azt is jelentette, hogy a problémákat ott, helyben kellett megoldani. Szerencsére az idősebb kollégák kedvesen fogadták, emberségesek voltak a telepvezetők segítették munkáját. Megvolt minden napnak a maga feladata. A munka abban az időben, ugyanúgy, mint ma, 7 órakor kezdődött.  Ildikó minden reggel elfoglalja helyét a bejárathoz közeli irodában, itt már minden monitorozva van, így van rálátása a gépkocsik platójára. Ettől az időponttól kezdődően folyamatosan érkeznek a hulladékkal megrakott járművek a telepre. Szemrevételezi a beszállított hulladékok milyenségét a deponálás előtt, a szállítmányt fajtájának, mennyiségének megfelelően különböző csoportokba sorolja és dokumentálja. Figyeli a rakományt, hogy hoztak- e veszélyes hulladékot, akkumulátort, vagy palát, hiszen ezeket külön területen fogadják. Nem kerülhet az engedélyükben nem szereplő hulladék a telepre.

Nagy odafigyelést és precizitást igénylő munka ez, hiszen nem mindegy, hogy hol helyezik el a hulladékot. Nem tehetik a kommunálishoz a bio-t és fordítva. Naponta közel 150 gépkocsi érkezik a lerakóba ez évente több, mint100 ezer tonna hulladékot jelent, aminek könyvelése két hölgy feladata Oroson, mivel ezt a tevékenységet néhány év óta, másodmagával, egy kolléganővel végzi.  Hó végén általában nagy a hajtás, hiszen ebben az időszakban történik a dokumentumok lekönyvelése, a számlamellékletek előkészítése, a veszélyes hulladékok esetében a negyedévi bevallások összeállítása, kiszállításukkor pedig az ehhez szükséges nyomtatványok kitöltése. Ez egy olyan munkakör, ahol a pontosságon túl igen nagy előny a jó memória. Tudni kell, hogy melyik autó hová kerül a rendszerbe, ki a gépkocsivezető, emellett fontos a privát ügyfelek megfelelő kezelése, hiszen naponta 30-40 magánszemély is megfordul a telepen, élnek a lehetőséggel, hogy havonta 200 kg-ig térítésmentesen veszik át tőlük a hulladékot.

Munka mellett képezte magát, veszélyes hulladék és termékdíj ügyintéző tanfolyamot végzett. Néhány év elteltével ismét beült az iskolapadba, hogy bővítse ismereteit Windows-95 számítógép kezelői majd egy középfokú számítástechnikai tanfolyam keretében, hiszen haladni kell a korral, munkavégzéséhez pedig ez a tudás ma már nélkülözhetetlen. 2000 első évtizede magánéletében hozott változásokat, férjhez ment, párja ugyancsak szakmabeli, ő is a cégnél dolgozik hulladékszállító autón gépkocsivezető. 2004-ben megszületett kisfia, 2 évig GYES-en volt, csak a kicsivel foglalkozott, majd visszatért korábbi munkakörébe.

Az eltelt évtizedek alatt a cégen belül történtek átszervezések, de ő maradt. Mindig megtalálta a közös hangot munkatársaival, jó a kollektíva és ez nagyban hozzájárult jó közérzetéhez.

Sokan monotonnak tartják ezt a munkát, de ő felfedezte szépségét, hogy hónapról, hónapra sikerül reklamáció nélkül lekönyvelnie a lerakóba érkező szállítmányokat, hogy minden délután gondosan helyükre pakolja az iratokat, a nap folyamán használt munkaeszközöket. Örül annak, hogyha megfelel a cégvezetés és a saját maga által állított követelményeknek. Szereti a rendet maga körül a munkahelyén és az otthonában egyaránt. Erre neveli kisfiát is, aki igen jó tanítványnak bizonyul.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése