A punny, a letargikus fiktív tő

3ml3bw0.gifGoncsarov Oblomovja, ma már csak úgy mondanánk, punnyad. Ugyanis a klasszikus orosz mű főhőse, Oblomov lakása pamlagán heverészik és ábrándozik nap mint nap. Gondolatban tele van reformokkal a világ megváltoztatása érdekében. A valóságban azonban mindez túl sok energiát kívánna tőle, ezért végső soron nem tesz semmit. Levonja a tanulságot, hogy nem érdemes semmin sem változtatni. A birtoka közben szép lassan pusztul, ő pedig punnyad.

De mit is jelent pontosan ez a szó, és honnan ered? Laczkfi János szerint tétlenkedést, unatkozást, fásultságot, gubbasztást, langyos lébecolást. De mégis, egészen más a hangulata a punnyad szónak, mint a felsorolt rokon értelmű változatainak. Viszonylag új és divatos kifejezésünk. Hegedűs Attila nyelvész szerint a szó töve egy úgynevezett fiktív tő, ami azt jelenti, hogy önmagában nem használatos, és ez a punny. Egyben úgynevezett hangulatfestő tő is, és a -d egy igeképző a szó végén.

Mint említettem, sajátos hangulata van a szónak, és az ebből képzett igenév, a punnyadt pedig egy életérzés szava. Olyan szó, amelyet egy egész nemzedék vallhat magáénak. Sajnos, tegyük hozzá máris. Ez az az ige, amelyik nem cselekvést, hanem annak a hiányát jelenti. Mulvai János szlengje szerint, ami ugyancsak megtalálható a világhálón, a szó jelentése kettős. Egyrészt jelenti az étel vagy ital (pl. bor) megromlási folyamatát, de jelenthet még szörnyen unatkozó vagy másnapos embert is. Nézzünk néhány jellegzetes mondatot e szóval, amely 5÷10 évvel ezelőtt kezdte a pályafutását a szlengben, majd a sajtónyelven keresztül a köznyelvben is gyökeret vert. A szó pedig különböző képzőkkel teljes jogú tagja a szókészletünknek. Íme, néhány alakja: punnyadó, punnyadt, punnyadás, punnyadozik, punnyatag, punnyadásos, bepunnyad, lepunnyad, kipunnyad, elpunnyad.

Íme, mondatokban: „A kalapjairól híres énekes szerint legtöbbször otthon punnyad és horrorfilmeket néz”.

„A boldogság önfeledt, punnyadt, harmonikus állapotához feltétlenül csendes, szelíd érzések és körülmények szükségesek.”

„Nem egy tombolós buli, de szerencsére nem is punnyatag nosztalgia.”

„Építkezem, ami nem könnyű, mert a korosztályom nehezen mozdul, bepunnyad, bemenekül az unokák mögé, lemondva a saját életéről.”

„Ne kérdezzetek, mi a logika abban, hogy egyik nap minden ok nélkül lepunnyad mindenki, másnap meg ugyanilyen hirtelen jobban lesznek.”

„Délre már szinte mindenki kipunnyad innen a napra.”

És végül egy dalszöveg átalakított mondatában: „Mi ez a punnyadás, fiatalok?”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése