A punny, a letargikus fiktív tő

3ml3bw0.gifGoncsarov Oblomovja, ma már csak úgy mondanánk, punnyad. Ugyanis a klasszikus orosz mű főhőse, Oblomov lakása pamlagán heverészik és ábrándozik nap mint nap. Gondolatban tele van reformokkal a világ megváltoztatása érdekében. A valóságban azonban mindez túl sok energiát kívánna tőle, ezért végső soron nem tesz semmit. Levonja a tanulságot, hogy nem érdemes semmin sem változtatni. A birtoka közben szép lassan pusztul, ő pedig punnyad.

De mit is jelent pontosan ez a szó, és honnan ered? Laczkfi János szerint tétlenkedést, unatkozást, fásultságot, gubbasztást, langyos lébecolást. De mégis, egészen más a hangulata a punnyad szónak, mint a felsorolt rokon értelmű változatainak. Viszonylag új és divatos kifejezésünk. Hegedűs Attila nyelvész szerint a szó töve egy úgynevezett fiktív tő, ami azt jelenti, hogy önmagában nem használatos, és ez a punny. Egyben úgynevezett hangulatfestő tő is, és a -d egy igeképző a szó végén.

Mint említettem, sajátos hangulata van a szónak, és az ebből képzett igenév, a punnyadt pedig egy életérzés szava. Olyan szó, amelyet egy egész nemzedék vallhat magáénak. Sajnos, tegyük hozzá máris. Ez az az ige, amelyik nem cselekvést, hanem annak a hiányát jelenti. Mulvai János szlengje szerint, ami ugyancsak megtalálható a világhálón, a szó jelentése kettős. Egyrészt jelenti az étel vagy ital (pl. bor) megromlási folyamatát, de jelenthet még szörnyen unatkozó vagy másnapos embert is. Nézzünk néhány jellegzetes mondatot e szóval, amely 5÷10 évvel ezelőtt kezdte a pályafutását a szlengben, majd a sajtónyelven keresztül a köznyelvben is gyökeret vert. A szó pedig különböző képzőkkel teljes jogú tagja a szókészletünknek. Íme, néhány alakja: punnyadó, punnyadt, punnyadás, punnyadozik, punnyatag, punnyadásos, bepunnyad, lepunnyad, kipunnyad, elpunnyad.

Íme, mondatokban: „A kalapjairól híres énekes szerint legtöbbször otthon punnyad és horrorfilmeket néz”.

„A boldogság önfeledt, punnyadt, harmonikus állapotához feltétlenül csendes, szelíd érzések és körülmények szükségesek.”

„Nem egy tombolós buli, de szerencsére nem is punnyatag nosztalgia.”

„Építkezem, ami nem könnyű, mert a korosztályom nehezen mozdul, bepunnyad, bemenekül az unokák mögé, lemondva a saját életéről.”

„Ne kérdezzetek, mi a logika abban, hogy egyik nap minden ok nélkül lepunnyad mindenki, másnap meg ugyanilyen hirtelen jobban lesznek.”

„Délre már szinte mindenki kipunnyad innen a napra.”

És végül egy dalszöveg átalakított mondatában: „Mi ez a punnyadás, fiatalok?”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése