Golfpálya a pokol háztetőjén

erdon_mezon_goz_es_gaz.jpgAusztráliai ismerősöm fájlalta, hogy nem tarthat velem, ugyanis derekának hasogatására kimondottan jó gyógyírnak bizonyult korábban a rotoruai gyógyfürdő. Azt mondta, feltétlenül nézzek el oda, már csak a gejzírek, és a pöfögő iszapvulkánok miatt is.

Auckland, Új-Zéland északi szigetének legnagyobb városa egy kellemes délutánt jelentett néhány zivatarral, másnap nem esett nehezemre útra kelni. Irány a Rotorua tóvidék, melynek kies partján vár Rotorua városa. Az országúton meglepő, hogy még a legforgalmasabb szakaszokon is olyan csík vezeti a szemet a sárga optikai vezető sávon kívül, amit a szürkészöld zuzmóban hagy a gumiköpeny. Mint itthon, amikor a frissen hullott hó még alig lepi az aszfaltot. Elképesztő, hogy a nedves langymelegben mindent belep és felfal a zuzmó. Az út menti fák nem csak állva halnak meg, de úgy is fogynak el. A zuzmórongyok alatt már nincs fa, csak a formája. Ja, és a mocsarak eltűntek, tiszta vizet fodroz a helyükön a szél. Mégiscsak dagály van. Érkezésemkor meg apály volt.

forro_pofogo_sarvulkan.jpgRotoruán szép az este. A fáradt turista a legkisebb szálloda legkisebb fürdőszobájában, vagy medencéjében is a gyógyvidék gyógyvízében áztathatja sajgó, vagy nem sajgó izületeit. És ez a medence igazi, emberléptékű medence. Nem csendes óceáni-, nem Kárpát-, hanem egy igazi gyógymedence. A víz eredetiségét akként hangsúlyozzák, hogy a csöveket jól láthatóan vezetik be az útról. Központi elosztóból juttatják el mindenhová. Akinek ez se lenne elég, annak elegendő szagmintát venni a víz fölött terjengő ájerből. Az itthoni Zsóri-fűrdő Mezőkövesd mellett áraszt hasonló poszt-káposztáspaszuly illatot.

Mély és pihentető alvás után már az első zivatar riaszt kora reggel. A déltengeri szigetországból még alig láttam valamicskét, de máris annyi élménnyel lettem gazdagabb, amennyi ritkán éri az embert ilyen rövid idő alatt.

Rotorua a virágok városa. Meg a pokol háztetője. A bevezető út mellett haragoszöld golfpálya fogadja a látogatót. Itt is, ott is gőzfelhők törnek elő a gyepből, ám ez a tény a legkevésbé sem zavarja az úri sportot űző gentlemeneket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése