Érsek Zsolt

Polgármester,

Hatvan

baz 4 Érsek Zsolt b4.jpgPéldaképének édesapját tekinti, akinek emberi mivolta, erkölcsi tartása ma is iránymutató a számára; politikusként, közgazdászként pedig Békesi László határozottsága, gondolkodásmódja áll közel hozzá.

Ezerkilencszázhatvanegy április 9-én született Ózdon. Szülei, Érsek József (sz. 1932.) és Kovács Matild (sz. 1940.), nyugdíjazásukig fizikai munkásként dolgoztak. Borsodnádasdon élt a négytagú család, húga, Enikő, ezerkilencszázhatvanhatban született. A két gyermek az ottani általános iskolában tanult. Ekkoriban az örökmozgó fiút még a matematika és a történelem vonzotta. Szülei mélyen vallásos emberek voltak, ezért Zsoltot titkon egyházi pályára szánták.

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban 1979-ben érettségizett, majd sikeres felvételi után Kalocsán töltötte le tizenegy hónapos sorkatonai szolgálatát. Ezután kezdte meg tanulmányait az akkori Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem Ipar Karának agrár szakán, ahol 1985-ben diplomázott. Első munkahelyén Hatvanban, a Mátravidéki Cukorgyárakban elemző közgazdászként dolgozott. 1987-től munkaügyi osztályvezető, 1989-től az üzemgazdasági főosztály helyettes vezetője, később humánpolitikai vezetőként tevékenykedett.

Ezerkilencszáznyolcvannyolc szeptember 17-én megnősült, felesége Ballagó Katalin, aki szintén a cukorgyár alkalmazottja volt (napjainkban hivatásos katonatiszt). Harmonikus kapcsolatukból három fiúgyermek született, Ádám 1990-ben, Ákos 1991-ben és Zsolt 1995-ben.

A cukorgyárban kezdett el politikával foglalkozni, 1989 novemberétől a reformszocialisták egyik legaktívabb képviselője. Már az 1990-es országgyűlési választáson is megmérette magát, akkor még független jelöltként. 1993-ban a dolgozók delegáltjaként a Mátra Cukor Rt. felügyelőbizottságának tagjává választották, majd 1996-tól 1997-ig a részvénytársaság fb elnöki tisztét töltötte be. Lakóhelyén, a Hatvan melletti Lőrinciben, 1992-ben megválasztották a helyi MSZP elnökévé, és a Heves megyei szövetségi tanács tagjává.

Az 1994-es országgyűlési képviselői választáson MSZP színekben indul a Heves megyei 4. számú választókerületben, és a második fordulóban abszolút többséget, 53,29%-ot szerezve jut egyéni mandátumhoz. Pártja országos listáján a 81. helyen, a Heves megyei listán a 4. helyen szerepelt. Képviselővé választása után fizetés nélküli szabadságra ment a gyárból. 1994 és 1998 között a számvevőszéki bizottságban dolgozik és tagja a Heves Megyei Közgyűlésnek mint a sport és ifjúsági bizottság alelnöke.

Eredményei alapján 1998-ban újra őt állítja csatasorba az MSZP a közel 60000 lakosú, két várost és tizenegy községet felölelő térségben, ahol újra ő kapta a legtöbb szavazatot. Ebben a ciklusban az ifjúsági és sportbizottságban kap helyet, 1999-től a bizottság ellenőrzési albizottságának elnöke. Szűkebb pátriájában, Lőrinciben, 1998 óta önkormányzati képviselőként a testület ügyrendi bizottságát irányítja. 2000. november 26-án az MSZP kongresszusán is bizalmat kapott a küldöttektől, a párt Központi Ellenőrző Bizottságának tagjává delegálták. Az 1998–2002-es ciklusban öt önálló és kétszáznál több közös indítványát tárgyalta a T. Ház.

2002 májusában harmadszor is indul a Heves megyei 4. számú választókerületben, és már az első fordulóban abszolút többséget szerez, a szavazatok 52%-át elnyerve. Több parlamenti bizottság tagjává delegálta pártja, így a Honvédelmi Bizottságban és a Nemzetbiztonsági Bizottságban is szerepet vállalt, de az ifjúsági és sportbizottságban is tovább folytatta munkáját. Sőt a versenysport és sportlétesítmények albizottság elnöki tisztségét is ő tölti be. Közben Hatvanba költözött, így a 2002-es helyhatósági választáson a MSZP hatvani szervezete már polgármesternek jelölte.

Az urnák elé járuló 7895 hatvani választópolgár közül 3531 rá adta voksát, így 44,72%-os arányban megválasztották a Zagyva-parti város polgármesterének. A megnövekedett feladatok miatt a honvédelmi, illetve a nemzetbiztonsági bizottsági tagságáról lemondott, hogy maradjon elég ideje választott funkcióinak ellátására.

Nincs könnyű helyzetben városvezetőként sem, mert súlyos, sürgős megoldásokat igénylő feladatokat örökölt elődeitől. Komoly a költségvetési hiány, magas a hitelállomány, az M3-as autópálya díjasítása miatti – forgalomnövekedést megállító – elkerülő út megvalósítása sem halasztható tovább, a település főterén álló Grassalkovich-kastély felújításának és hasznosításának ügye sem várhat, de a helyi oktatási struktúra felülvizsgálatára is szükség van a csökkenő gyereklétszám miatt. Feszített időbeosztása ellenére továbbra is aktív szerepet vállal pártja helyi és országos munkájában, tagja az MSZP közgazdasági, sport és karitatív tagozatának.

Kedvenc időtöltése a sport, amelyre alig marad ideje, de azért egy-egy önkormányzati sportnapon ott találhatjuk a focipályán őt is. Életmottója, amit magánemberként és politikusként követ: „Tisztességesen, őszintén!”

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése