De Blasio Antonio

Európai parlamenti néppárti képviselő,

Pécs

hb 7 nyg De Blasio Antonio_2..jpgDe Blasio Antonio Pécsett született 1955. szeptember 5-én. Nős, két felnőtt gyermek édesapja, lánya, Roberta pszichológus, fia, Domenico profi vízilabdázó. Ötvenegy évesen lett az Európai Parlament képviselője, 2006-ban a Fidesz Magyar Polgári Szövetség jelöltjeként került ki a tizenhárom fős Magyar Néppárti Delegációba.

Egész élete Pécshez kötődik, általános és középiskolai tanulmányait is ott végezte. A gimnázium után pedagógus szeretett volna lenni, ezért felvételizett a Pécsi Tanárképző Főiskola orosz–angol általános iskolai tanár szakára, majd ezt követően a Szegedi Tudományegyetem angol szakára, ahol 1984-ben szerzett középiskolai tanári diplomát.

Posztgraduális menedzsmenttanulmányait az 1990-es évek elején az Egyesült Államokban, Seattle-ben és Portlandben, valamint Angliában, Liverpoolban végezte.

Szakterületei az egészségkommunikációt, a helyi szinten megvalósuló egészségpolitikát, az egészségmegőrző programokat, illetve a környezet-egészségügyet ölelik fel.

A rendszerváltás idején kezdett el aktívan foglalkozni a helyi politikával, a pécsi Fidesz alapító tagja.

Az 1990-es önkormányzati választásokon mandátumot szerzett Pécs városi képviselőtestületébe, ahol négy éven keresztül a Városépítészeti és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként dolgozott.

A helyi önkormányzatok egészség- és környezetvédelmi feladatainak a közösség felé való közvetítésén, illetve az egészségvédelem helyi intervencióinak tervezésén munkálkodott.

1995-től a Baranya Megyei Közgyűlés tagja, majd 1998-tól két cikluson át újból önkormányzati képviselőként dolgozott a megyeszékhely fejlődéséért és a pécsiekért az egészség- és környezetfejlesztés ügyét képviselve. Az önkormányzati munka során a területfejlesztés és a városfejlesztés terén is szerzett tapasztalatokat. A több éven keresztül az ügyrendi és a költségvetési bizottságok tagjaként végzett munkája nyomán nagy rálátással rendelkezik az önkormányzatok jogszerű és szabályos működésére.

1991-től az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Pécsi Egészséges Városért Alapítvány vezetője, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének főtitkára, Európai Szövetségének pedig alelnöke. Ezen munkája keretében számos hazai és nemzetközi egészségvédelemmel és környezet-egészségügyi stratégiákkal, programokkal kapcsolatos tréningen és konferencián adott elő 2006 óta az Európai Parlamentben képviseli Magyarország, azon belül pedig három megye: Baranya, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg érdekeit.

A Költségvetés-ellenőrzési Bizottság, a Regionális Fejlesztési Bizottság, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság munkájában vesz részt.

Mindhárom szakbizottság aktív tagja, számos jelentés kidolgozásában munkálkodott. Jelenleg a Strukturális és Kohéziós Alapok felhasználásának ellenőrzésével foglalkozik, az Európai Számvevőszék e témában készült jelentéséről ír véleményt a Költségvetés-ellenőrzési Bizottság számára. Az ősz folyamán az OLAF, az Európai Csalásellenes Hivatal éves működéséről fog jelentést készíteni. A Regionális Fejlesztési Bizottság keretében a széndioxid-kibocsátások csökkentéséről szóló jelentéssel, illetve „A vízhiány és szárazság okozta kihívások” című közleménnyel foglalkozik.

Európai parlamenti képviselőként legfontosabb célkitűzésének az európai adófizetők pénzének demokratikus, átlátható és hatékony felhasználásának elősegítését, az ezek biztosításához szükséges uniós szabályok megalkotását, illetve egy egészségesebb, jobb környezet megteremtését tartja.

Politikai és szakmai munkája mellett De Blasio Antonio évek óta aktív szerepet vállal Pécs városának sportéletében. 2000 óta a Pécsi Vízilabda Klub elnöke, a Tenisz Klub társelnöke. Kitartó munkájának nagy jelentősége volt abban, hogy a pécsi vízilabdacsapat a magyar első osztály stabil tagjává vált, s a városban egyre több fiatal kezd el vízilabdázni szabad idejében.

Fontos társadalmi feladatának érzi a környezetvédelem gondolatának népszerűsítését az állampolgárok körében. Ez az elkötelezettség motiválta a Zöld Gondolat Lovagrend megalapításában való részvételre.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése