Sanyi baba és a szeplős kisleányok

13565448_1040733476002586_995849468_n.jpgRégi korokat idéznek a puha textilből, fonott copffal készülő rongybabák is, amiket egy fiatalasszony készít Nábrádon. Azon gondolkodom, hány édesanya cserélné le kislánya szupermodern, nőies babáját, arra, amit én is megcsodálhatok. Hisz jól tudjuk, a babák fontos szerepet játszanak egy kisgyermek életében és személyiségük fejlődésében.

Nábrád, egyike a legrégebbi Szamos menti falvaknak, közel Tarpához, ahol Esze Tamás született, még közelebb Panyolához, ahol a híres elixírt készítik. A kapuban vár mosolygósan Pásztorné Szaplonczai Éva, aki a kézzel készülő babák „anyukája”. Az jut eszembe, hogy a vajon ezt a mosolyt viselik-e a babái is? Némó nevű boxer kutyájuk szalad felénk, ki is derül rögtön, hogy a jó időben hiába lenne kellemes az udvaron varrogatni, a kutyustól sajnos lehetetlen, mert elcseni az apró kellékeket.

Otthonába lépve azonnal az apró csodákkal kerülök szembe. Ott ülnek mindenhol, polcokon, kanapén, a konyhában, amerre a szem ellát, mindenhol a kicsinyeit látom. Mintha egy óvodába érkeztem volna, nosztalgikus hangulat fog el babái láttán. Kislánynak érzem magam, és ahogy rápillantok vendéglátóm arcára, egyértelművé válik, hogy ő is átéli az időutazást. Ösztönösen nyúlok egy kockás ruhás, karján apró kosárkát viselő kis hölgy után, hogy megtapintsam, még inkább magamhoz öleljem.  Látom Éva arcán, hogy megért, nem lepődik meg reakciómon.

13563569_1040733479335919_681244375_n.jpg13530575_1040733482669252_85719189_n.jpg– Minden nőből, lányból, kislányból ezt váltják ki a babák. – mondja cinkos mosollyal. Aztán mesélni kezd. Megtudom róla, hogy Fehérgyarmaton született, gimnáziumi éveit is szülővárosában töltötte. Még alig volt 9 éves, amikor elleste nagymamájától a kötés, horgolás tudományát.  Kislányként kezdődött a babák iránti szerelme, ami a mai napig is tart. Férje nábrádi születésű, ezért telepedtek le itt. Két nagyfiú és egy babaarcú kislány édesanyja. Harmonikus család ők, és bár a három gyerek mellett sok a teendője, gyermekei és férje is támogatja őt a babák készítésében. A faluban sokan tudnak hobbijáról, követője ez idáig mégsem akadt.

És hogy miként születnek a babák? Éva szenvedélyesen sorolja, hogy az anyagválasztás az első és legfontobb dolog. Textilmániás, ez azonnal látszik, mikor előveszi gyűjteményét.  Bárhol jár is, ha textilt, szalagot lát zakatolni kezd az agya, és újabbnál újabb babák terve áll össze a fejében. 

Csupa természetes anyagot mutat, vásznat, csipkét, pamutot, sok-sok kockás, apró virágmintás ruhaszövetet. Régi hangulatot idéznek az anyagok, és az is, ahogy gyűszűvel az ujján varrni kezd. Manapság oly kevesen tudnak hímezni, varrni, hogy minden mozdulatát öröm figyelni. Persze vannak részek, amiket varrógéppel alakít ki, ilyenek a karok, a lábak, a ruha és maga a babatest is. Sebesen pattog a tű a gépben, később fürgén jár a keze, ahogy a kialakított testrészeket megtömi az antiallergén anyaggal. Megformázza a testet, szemem előtt születik egy új csöppség. Minden mozdulatában benne van a szeretet, s míg dolgozik, arcáról egy pillanatra sem múlik a mosoly. Érezhető, hogy szíve minden szeretetét, lényéből áradó kedvességét beleadja teremtményeibe.  Mosolygós arcot varázsol a testhez, piruló pofit, copfot, göndör fürtöket, gombszemet csodaszép szempillával. A ruhájuk is nagyon csinos lesz, fodros szoknyába vagy kötényruhába öltözteti őket „szülőanyjuk”. Horgolt sapka és hozzá illő kis táska a kiegészítőjük. Aprólékos, sok türelmet igénylő munka ez. Persze nem csak lányok kedvence lehet egy ilyen csemete. Készült már kockásinges, kertésznadrágos fiúbaba is.

13563564_1040733499335917_657221943_n.jpg13563254_1040733496002584_440463315_n.jpgNapokon át készül egy ilyen apróság. Éva bevallja, hogy sokszor alig várja, hogy teendői végére érjen, és átadhassa magát hobbijának. Nevetve meséli, hogy „elsőszülöttje” mennyire lehangoló volt, kissé formátlanra és nem túl tetszetősre sikerült. Jó ideig meg sem mutatta senkinek, csak alakítgatta, csinosítgatta, amíg olyanná nem
varázsolta, amilyen képzeletében volt. Korábbi munkái óta változtak kissé a figurák, ma már inkább Waldorf babák készülnek. Ennek oka, hogy bár elsősorban saját magának varrja őket, de van, hogy ajándékba készül egyik-másik figura.  Ha nem barátnőnek ajándékoz, hanem kisgyermeknek, akkor egyszerűen kidolgozott arccal készíti el a babát, hogy a gyermek saját fantáziája szerint „fessen rá” érzéseket.  Éva édesanyaként jól tudja, hogy a Waldorf módszer szerint a gyerekek a babákkal játsszák le az átélt tapasztalatokat, és rájuk vetítik ki az érzelmeiket. Az ilyen babák névre szólóak, pocakjukra kacskaringós betűkkel lesz felhímezve a név, így talán még jobban szívébe zárja új tulajdonosa. Örömmel tölti el, ha mosolyt csal az arcokra a babáival, és boldog, ha a megajándékozott csillogó szemét láthatja. Nem szégyelli, hogy mire elkészül a kicsikkel, bizony-bizony szívéhez nőnek. Mindegyik csemetének története, hangulata van, így aztán érthető, hogy nemcsak gyerekek válnak Éva babáinak rajongóivá, barátságos pofijuk felnőttek számára is szerethetővé teszi őket.  Több kedves ismerőse, barátnője lakását díszíti az – ahogy ő hívja – ölelős baba.

Gyűjteményében találok szeplős arcú kisleányt, komoly tekintetű inges, mellényes Sanyi fiút, népviseletbe öltöztetett apróságot, de néhány modern, hosszú lábú, karcsú testű babát is. Irigylésre méltó nyugalom árad Évából, ahogy magához öleli legnagyobb kedvenceit. Meg sem tudna válni tőlük, ez nyilvánvaló.

Búcsúzáskor a darabszám felől érdeklődöm, de a nagy mennyiség miatt konkrét számot nem tud mondani. Úgy tervezi a fiatalasszony, hogy szabadideje nagy részét még sokáig hobbijával tölti ki, és míg egy pici hely is van az otthonukban, addig újabb és újabb babákat készít.

***  13336137_1022956094446991_411497681802646501_n.jpg

   Írta: Kiss Erika

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése