Óceán az akváriumban

whale-shark_-cloudchaser11816-ll.jpgGajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója mesélte egy alkalommal, hogy több ismerősének beletört a nyelve az óceanárium szóba. Így gondolt egy merészet, és tegyük hozzá okosat, a könnyebb kiejthetőség kedvéért megváltoztatta az óceanárium szót, és egyszerűen Ócenáriumnak nevezte el az állatkert legújabb látványosságát.

Az óceanárium kifejezés természetesen megtalálható az idegen szavak szótárában, jelentése: nagyobb tengeri állatok tartására és bemutatására épült hatalmas akvárium. Ez a szó nyilvánvalóan rokonságot mutat a terráriummal, amely a kisebb kétéltűek, hüllők tartására való üvegfalú tartály. Itt kell megemlíteni a tropikáriumot is, amelynek az ötlete egy Svédországban élő magyar üzletember, Farkasdi Károly nevéhez fűződik. Ő és családja hozta létre 1990-ben Kolmardenben és 2000-ben Budapesten az első ilyen jellegű intézményt. A tropikárium mint kiállítás ötvözi magában a hazai halak, a trópusi esőerdőben élő állatok és a tengerek, óceánok mélyében lakók életének bemutatását. Mindezen állatok köré az eredetihez teljesen hasonló környezetet varázsoltak, hogy mind az állatok, mind az őket megcsodálni vágyó látogatók jól érezzék magukat.

Visszatérve az Ócenáriumra el kell mondani róla, hogy a nyíregyházi állatparkban  a Zöld piramisnak nevezett épületben, a föld alatti szinten az Indiai-óceán élővilágát mutatja be. A látogatók üvegfolyosóban közlekedve az 500.000 literes akváriumban lévő cápák, ráják és korallok élővilágát tekinthetik meg. Május 1-jén volt a nagy nyitás. Ily módon az ócenárium egy hívó- és reklámszó lett egyben.

A hívószó egyébként nem tudományos, nyelvészeti elnevezés, nevezhetjük reklámszónak is, és gyakran új kifejezés, azaz neologizmus töltik be ennek a szerepét. Íme, néhány példa:

A last minute nem fapados nyaralás sokkal inkább marketinghívószó.

Csatornalakók, koboldok, vakondemberek ‒ jó hívószavak egy bulvár televíziós magazinban.

Az irodaházak fejlesztői és üzemeltetői ma már hívószóként használják a gazdaságosságra utaló kifejezést, a tapasztalatok szerint ugyanis egyértelműen könnyebb bérlőt találni az alacsonyabb energiaigényű épületekre.

Egy kicsit eljátszva a gondolattal és a szóval, az új kifejezések sorában egy sajátos hívószóval is találkoztam, azonban itt már idézőjelben kell említeni a kifejezést. Ez a gyónásvonal. Ez olyan telefonkapcsolat, telefonszám, amelyen három lehetőség közül lehet választani: gyónási tanács, gyónás, példagyónások hallgatása. A műhang paphoz irányítja a gyónni vágyót, ha annak főbenjáró a bűne, mivel a vonal feloldozást nem nyújt, azt csakis pap adhat. A hírekben azonban azt is olvashattuk, hogy nem tetszik a francia katolikus püspöki karnak a gyónásvonal.

A hívószavak gyakran közel állnak a divatszavakhoz is, gondoljunk az elmúlt hónap ilyen felkapott szavaira, szószerkezeteire: nokiás doboz, talicska, amivel kihordják, illetve kihordták a pénzt a különböző közüzemi vállalatoktól. Azonban a jegyzetnek itt vége kell legyen, hiszen ez egy nyelvi és nem politikai írás.

(A kép forrása: http://kathika.com/ )

***  minya_karoly.jpg

Nyelvünkben élünk

Dr.  Minya Károly rovata

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése