Népi hagyományok őrizője

12637278_991221414281149_1636734761_o.jpgMinden közösség annyit ér, amennyit múltjából felvállalni és megőrizni képes, mert értelmes jelent megélni, és jövőt építeni másképpen nem lehet. Van egy ház az ország keleti részén, ahol a látogató a múltunk értékeit fedezheti fel. Van egy ember a ház falai között, akinek hivatásává lett múltunk értékeinek megőrzése, és átadni az utókornak az őseinktől megszerzett tudást. Dezső Marianna legfőbb küldetése, hogy megismertesse a hagyományos ősi mesterség fortélyait az érdeklődőkkel, ezalatt kreativitásra ösztönzi a kézműves foglalkozások résztvevőit.

Az apagyi kézművesház vezetőjeként, hétről hétre betekintést nyújt a hagyományőrzés titkaiba, miközben folyamatosan fejleszti saját tudását, hogy minél többet tudjon ajándékozni mindabból, amit elsajátított.

– Örököltem a hajlamot, valahonnan hoztam magammal a képességet, hisz a családomban voltak mesteremberek – avat be alkotó készségének titkába a 47 éves fiatalasszony – de igazán akkor érintett meg ez a dolog, mikor a gyerekeimmel foglalkoztam, és kreatív tevékenységeket végeztünk.

12650281_991221277614496_511621992_n.jpgMariann bölcsész diplomát szerzett, majd később elvégzett egy ólomüveg és Tiffany lámpa búra készítő tanfolyamot. Régi vágya teljesült, mikor kezébe kapta az ólmozott üveg készítő bizonyítványát. A templomok gyönyörű ólomüvegei és rajtuk keresztül a csodálatos fényjáték mindig lenyűgözte

– Amikor elkészítettem az első templomablakot, megkönnyeztem, olyan boldog voltam, hogy én is tudok ilyet létrehozni – mondja meghatódva és méltán büszkén, hiszen az évezredes múltra visszatekintő szakma alapjait nem egyszerű elsajátítani, és megalkotni egy darabot igazi szakértelmet és türelmet igényel.

Az üvegek összevágása után, a kisebb, nagyobb darabokat, attól függően milyen a minta, ólomprofilba helyezi, majd a találkozási pontok forrasztása után kész a panel, melyet be lehet építeni ajtókba, ablakokba, akár hőszigetelt formában is. Hasonló eljáráson alapszik a tiffany technika. Itt rézfóliás eljárással és forrasztással kapcsolja az üvegdarabokat össze, lámpákat, tükröket vagy szekrénybetéteket készített már sokak örömére. Első hallásra ez nem tűnik bonyolult műveletnek, de végig gondolva, ez ugyancsak babrás, türelem játék lehet egy laikus ember számára, de Mariann szakértő instrukciói mellett, a kézügyességgel rendelkező, hozzá nem értő ember is képes elkészíteni egy-egy egyszerűbb darabot.  

12637162_991555030914454_1184447437_o.jpgMásik nagy álma vált valóra, mikor néhány évvel ezelőtt egy pályázat keretein belül, és az önkormányzat jóvoltából, sikeresen megnyitották az Apagyi kézművesházat, és annak vezetőjeként számtalan alkotni vágyónak szerzett örömteli percet, ás nem csak az alkotóház falai között, mivel számos településen tart foglalkozásokat az érdeklődők részére. És persze az ólomüvegezés mellett, jó néhány ősi mesterséget sajátított el, az agyagozástól a kosárfonásig, a hímzésen át a horgolást, és még sorolhatnám. Részben úgy, hogy az alkotóházban rendszeresen tartottak népi iparművészek közreműködésével bemutatókat, részben mesteremberek segítségével képzi magát folyamatosan, hisz a szűnni nem akaró tudásvágya arra serkenti, hogy újabbnál – újabb ismereteket szerezzen, majd adja tovább az érdeklődőknek.

Ily módon találkozott a nemezelés technikájával is. Egy nyári tábor alkalmával, egy mesterember tartott foglalkozást, és nagyon érdekesnek találta ezt az ősrégi, Ázsiából származó módszert, amely az ősi magyar hagyományokhoz is visszavezethető, hisz honfoglaló őseink ruházatának egyik sajátos eleme a nemezsüveg volt.  A köznyelvben az ősi eredetű nemezt, gyakran csak filcként emlegetik. A nemez készítés aprólékos folyamat, kissé bonyolult eljárás, a gyapjú anyagot mossák, kártolják, szükség estén festik is, majd meleg, szappanos vízzel dolgozzák össze, és készítenek sok-sok hasznos holmit, ugyanis rendkívül kedvező sajátosságokkal rendelkezik, hőálló, vízálló, hőszigetelő tulajdonsága miatt, számos területen hasznosítható. Marianna labdát, táskát, vagy akár ruhadarabot készít belőle, miközben a kézművesház látogatóit is megismerteti a nemezelés technikájával.

Erdélyi kirándulás során találkozott a népi bútorfestéssel

– Nem sokat jártam Erdélyben, de a szívem csücske lett, és teljesen magával ragadott az erdélyi díszítő elemek látványa – idézi fel, hogyan találkozott a másik nagy szenvedélyévé vált mesterséggel – Magyarországon nem igazán van ennek hagyománya – teszi hozzá sajnálkozva.

12648090_991221364281154_1109992170_n.jpgErdélyi kapcsolatok révén, megismerhette a hagyományos motívum kincseket, és fa alapokra festi akril festékekkel. Régen földfestéket használtak, ami egyszerűen a talajból származott, és bár volt alkalma megismerni egy ősi bútorfestő dinasztia család sarját, sajnos nem árulta el, hogy mit használnak, így maradt az akril festék, amivel szintén csodálatos dolgokat tud készíteni. A hagyományőrzés mellett, a modern kézműves technikák iránt is érdeklődik, többek között a nagy sikernek örvendő, Magyarországon újdonságnak számító paverpol iránt. A textilszobrászattal véletlenül találkozott az interneten, és kíváncsisága addig hajtotta, míg ma már  paverpol oktatóként, számos emberrel ismertette meg ezt a speciális módszert, mely során csodálatos alkotásokat készíthettek a forradalmi technika iránt érdeklődők. A paverpol egy speciális, levegőre száradó ragasztóanyag, amit egy holland házaspár fejlesztett ki. Lényege az újrahasznosítás, szinte minden anyaghoz tapad, és bármit fel lehet használni amit a környezetünkben találunk, legyen az rongydarab, selyemvirág, borosüveg vagy bármi amit találunk, és viszonylag rövid idő alatt lehet létrehozni vele egyedi műalkotásokat. Az elkészült szobrokat, képeket, gyertyatartókat tekintve, az első gondolatom az volt, hogy ez aztán kreativitás felsőfokon!

12659827_991555637581060_1531181318_n.jpgMariann igyekszik változatossá tenni a mindennapokat, mindig más és más a foglalkozások témája, és persze korosztálynak megfelelően állítja össze a programokat. Az alkotóház mellett nyári táborokat szervez, népi játszóházvezető, roma fiataloknak tanítja a kosárfonást, és nagyon fontosnak tartja a tehetséggondozást. Tehetséges fiatalok falkarolásának céljából indították a” Robotika” tehetségfejlesztő tábort, ahol legóból építettek robotokat a gyerekek. Mindezek nem csak azért fontosak, hogy a kreativitásuk, alkotóképességük fejlődjön a résztvevőknek, hanem közösségfejlesztő szerepe is nagyon lényeges, hisz az ilyen foglalkozások nagyon hatásos eszközök ezeknek a céloknak az eléréséhez. És amit igazán fontosnak tart a háromgyermekes anyuka, hogy a rá bízott gyerekeknek minél több ismeretet, gyakorlati tudást átadjon, így tudják később folytatni, továbbgondolni a megkezdett munkát. Azzal a szándékkal hozta létre a kézművesházat, hogy egy alternatívát adjon felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, ahol nem csak ismeretük gazdagodhat, hanem gyakorlati tudást is szerezhetnek egy- egy munkadarab elkészítése során.

És ami mindannyiunk számára nagyon lényeges, hogy múltunk megmaradt értékeit megőrizzük, hisz ez mindannyiunk érdeke!

***  szila_gyi_krisztina.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Szilágyi Krisztina

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése