Juhászné a Télapó, Ombódiné a Királylány

14075034_1080289202047013_588961789_o.jpgSzerelem és szolgálat.  Ez a két szó, amivel jellemzik tevékenységüket a fehérgyarmati Varázskendő bábcsoport tagjai. A 2000-ben alakult együttes jelenleg öt fix emberrel működik.  Dunai Györgyné Erzsike ma már nyugdíjas, óvónő volt.  Juhászné Csurka Ildikó szintén nyugdíjas, művelődésszervezőként dolgozott. Fazekasné Czibere Márta jelenleg is művelődésszervező.  Ombódi Barnáné Ildikó, és Kőváriné Márton Gyöngyi óvónők. 

A szakkör létrehozása előtt gyerekbáb csoportot vezetett Ildikó, aki egyik alapító tagja a csapatnak. Annak idején Erzsike vetette fel, hogy szervezhetnének egy felnőttekből álló szakkört is.

– Szomjaztunk rá – mondja lelkesen.

Erre a mondatra azonnal reagál Ildikó:

– Csak te – és hangos nevetés tölti be a művelődési ház auláját.

14114698_1080289195380347_544733000_o.jpg14089548_1080289172047016_1723024388_n.jpg14080913_1080289132047020_419808143_n.jpg14031069_1080289125380354_1330661466_n.jpgIlyen vidám hangulatban telnek a megbeszélések és a próbák is.  A gyerek bennük maradt, mondják, kiszállnak a mókuskerékből, míg a bábokkal foglalkoznak és itt, ebben a közegben a felnőtt gondjaikat is leteszik. Egyöntetűen állítják, ez nem munka és nem is hobbi.  Jóval több annál. Szerelem. Ildikó és Erzsike után Márta is csatlakozott hozzájuk.  Ő már az általános iskolában is bábozott, így szívesen lett tagja a csoportnak.

A díszleteket maguk készítik, és együtt állítják össze a darabokat. Nagy szekrényekben várnak az újabb fellépésre a „szereplők” amik között vannak kesztyűbábok, de marionett jellegűek is.  Sok idő telt el egy-egy darab összeállításától az előadásig. A tervezés, a bábok és a díszlet elkészítése időigényes elfoglaltság, estébe nyúló délutánokon dugták össze a fejüket, mire megszületett a kész mű. 

– Szerencsések vagyunk, mert mindannyiunknak jó férje van. Mindig támogattak minket szenvedélyünkben. Volt, akit vacsorával várt haza házastársa, volt, akinek hitvese még a házimunkát is elvégezte. Nélkülük nem ment volna.

Nagy súlyt fektetnek a felcsendülő zenékre. Még énektanárhoz is jártak egy előadás kedvéért, hogy megtanuljanak kottából énekelni. Nem is hinnénk, hogy mennyire fontos része a daraboknak a zene.

– Ma a gyerekek többsége nem tud figyelni egy prózai előadásra. A megfelelő muzsika azonban segít lekötni az apróságok figyelmét – tudom meg Ildikótól.

Egy bábjátékon keresztül emberi karaktereket, személyiségjegyeket ismerhetnek meg a gyerekek, ezáltal megismerik a hozzájuk tartozó fogalmak jelentését is.  Erkölcsi értékeket, viselkedésmintákat közvetítenek, kiemelkedően fejleszti a gondolkodásukat, de beszédkészségüket is. Tehát mindamellett, hogy egy varázslatos világba csöppennek a kicsik, fejlődésükben is fontos szerepet kaphat a bábelőadás.

– Sajnos nagyon kevés a megfelelő bábdarab. Ezelőtt a könyvtárban kutattunk általunk is kivitelezhető előadások után, de túl hosszú, vagy sokszereplős a többségük, így számunkra kevés jöhetett szóba. 

Legszívesebben népmeséket adnak elő.  Egyik nagy közös kedvencük a Rest macska című bábelőadás. Nevetve idézik fel emlékeiket, s eközben kiderül, hogy a sok vidámság mellett, azért konfliktus is akad néha. 

14088825_1080289138713686_1864183401_n.jpg– Ha megvan az előadás története, akkor együtt kifundáljuk hogyan is kéne összerakni. Na, ilyenkor van, hogy összevitatkozunk. Van bennünk művészi véna, talán ennek tudható be, hogy kicsit mindannyian érzékenyebbek vagyunk az átlagnál. Ez lehet oka a hirtelen kialakuló vitáknak, amik szerencsére, ahogy jönnek, oly gyorsan illannak tovább – meséli Erzsike.

Ő az, aki elkészíti a figurákat. A bábok többsége nagyméretű. Elkészítésük sok erőt, kitartást igényel.  Alapanyagot keres hozzájuk, textilek, kiegészítők után kutat. Maximalista. Bevallása szerint néha még bevásárlás közben is azon töri a fejét, miképp is lehetne kialakítani egy barlangot, vagy épp a Télapó szekrényét.

Korábban, a városnapokon, szabadtéri előadást tartottak, amiben nagyon jó volt az, hogy a csak arra járó is megállt legalább pár percre.  Azért bevallják, jobb szeretnek színpadon játszani, vagy legalábbis zárt térben.

– A darabokban nagy szerepe van az apróbb neszeknek, fényeknek is. Szabadtéren nehezebb – a nem megfelelő fény-és hangviszonyok miatt – estét, hajnalt produkálni, madárcsicsergést, vagy más hangokat, hisz a külső helyszín zajai, fényei elnyomják ezeket.

Kedvenc közönségük a vidéki gyereksereg, akikhez kevés kultúra jut el.  Felemelő érzés látni a ragyogó szempárokat, a gondtalanságot, a boldogságot a gyerekarcokon. Épp ezért utaztak szívesen apróbb falvak kis óvodáiba, hogy elvigyék azokhoz is ezt a fajta szórakozást, akinek nincs módja bábszínházba járni.

Büszkén mesélik, hogy Bárdi Margiton keresztül – aki a Megyei Pedagógiai Intézet báb szakreferense, a Mesekert Bábszínház vezetője – jelentkeztek a megyei Bábfesztiválra, ahol két különdíjat is kaptak. Nagy elismerés ez számukra, mert szakavatott zsűri bírálta el a megmérettetésen résztvevőket.  Dicsőség, mert a többi jelentkezővel szemben ők amatőrök voltak.

Arról is érdeklődtem, hogy miből finanszírozzák a bábcsoport működését. Megtudom, hogy honoráriumot nem kapnak tevékenységükért, de szívügyük ez a munka, így fizetség nélkül is szívesen szórakoztatják a bábelőadást kedvelő gyerekeket. Az önkormányzattól kapott támogatáshoz pályázat útján jutnak, az így befolyt összegből fedezik az utazást, és a bábkészítést. Fennállásuk tízedik évfordulóján kiállításon csodálhatták meg az érdeklődők a különleges bábokat.

14087601_1080289192047014_108897868_o.jpgKedvenc szerepükről kérdezve őket elmondják, hogy kissé be lettek skatulyázva szerepeikbe. Például Juhászné Ildikó az örökös Télapó, Ombódiné Ildikó pedig a királylány. Igyekeznek a temperamentumuknak, hangszínüknek megfelelő szerepet választani. A megbeszéléseken döntik el, hogy kinek mi áll jól, ki melyik szereppel tud azonosulni. Ahogy kezükbe veszik kedvenc figurájukat, arcuk átszellemül, és látszik, hogy szívből játszanak. A bábjáték művészet. Jó tudni, hogy sosem válhat elavulttá.

***  13336137_1022956094446991_411497681802646501_n.jpg

   Írta: Kiss Erika

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése