Hol van Málta?

Írta: Ésik Sándor 

 

malta_masolata.jpgA mindig mosolygón szép asszony durcás arccal méri a felvágottat. Állok a többiekkel a délutáni csúcsforgalom sorának végén, figyelek is, meg nem is a hangokra. A zsivajban tulajdonképpen csend van. A szófoszlányok nem hatolnak el a tudatomig, még azt sem hallom, hogy a mellettem álldogáló fiatal pár min veszekszik. Szóval durcás az arca az eladónak, pedig máskor nem fukarkodik szemének vidám villanásával, egy-egy jó szóval. Vajon mi lehet a baja, vonzza magára végül annyira tekintetem, ami már figyelemnek nevezhető. Megáll a keze, abbahagyja a szeletelést, valamit kikiált a raktárba a másiknak. Alighanem azzal veszekszik. Félig-meddig értem is, valami ilyesmit mond: igenis tudom…, talán: azt hiszed, hogy csak te vagy okos? 

Nem fordul arra még egyszer, buzgalma hatványozódik. Olyan szélsebesen szeletel, hogy már attól tartok: az ujjainál nem hagyja abba. Annál többet beszél viszont a vevőknek. Mintha ütemesebben fogynának előlem. Kijön a raktárból a másik, mintha ölfát hozna, a karján féltucat rúd parizer. Ugratva rikkant a dús szőke hajzat mögül: na ugye, ők se tudják.

Most már minden vevővel hosszan tanakodik az asszony, engem pedig majd furdal a kíváncsiság, hogy ugyan mi lehet ennyire fontos. Láthatólag nem elégíti ki egyetlen válasz sem. Csak nem valami újabb áremelés? Egyáltalán mi okozhat ennek az asszonynak itt, a leghatalmasabb csúcsforgalom kellős közepén – sok mázsányi hússal előtte, mellette és a háta mögött – ekkora problémát. Nicsak, már sír . . . Majd elfelejtem, mit is akarok, amikor sorra kerülök. 

– Mondja uram, hol  van Málta? – kérdezi a megszokott „mit parancsol?” helyett. Meg se bírok szólalni a meglepetéstől. Előbb végtelen nagy csend vesz körül, aztán ismét ott zakatol a fülemben száz és száz türelmetlen vevő zsivaja.

– Hát . . . a Földközi-tengeren… – nyögöm.

– Hol? Nem értem! A tengeren?

Magamhoz térek.

– A Földközi-tenger közepén, asszonyom, Afrika és Európa között.

Megemberelem magam:

– Tudja az egy kis szigetország . . . Önálló állam. De miért kérdezi?

– Ezek azt gondolták, nem tudom, hol van, pedig sejtettem, hogy arrafelé. Ők persze nem tudják, hol lehet, fogalmuk sincs. Én tulajdonképpen biztos voltam benne, hogy ott van, azért kérdeztem. Nem lehet nagy ország, mert nem tudja mindenki, hol van… Képzelje! Eddig akárhány vevőtől kérdeztem, egyik sem tudta megmondani.

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Ésik Sándor tárcái

Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről, iratkozzon fel hírlevelünkre! 

 

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése