Dr. Stumpf István

 

Alkotmánybíró, díszpolgár, az Alkotmánybíróság tagja

Hercegkút, Budapest

szszb_31_tk_stumpf_istvan_400.jpgEgy aprócska ékszer, a gyönyörű sváb falu bújik meg a zempléni dombok közt. Az itt élő értékteremtő közösség adta Stumpf István világlátásának alapjait, s tartotta meg a hatalom csúcsán is annak a szerény, nagy tudású, a közösségre hatást gyakorolható embernek az alkotmánybírót, akit hazánkban nagyon sokan ismernek. Igyekszik gyakran hazalátogatni – mert családjával, bírónő feleségével és 4 gyermekével ezt ma is így mondják, “haza”. Őt itt Pistiként emlegetik, számon tartja a közösség. Itt kapott életre szóló útravalót a hit, a család és a szűkebb közösséghez tartozás értékeiből – fogalmazza meg indíttatását. Hercegkút Díszpolgárává avatta.

Sárospatakon született és pataki diákként a patriotizmus fontosságát nevelték bele. Az ELTE Jogi Karán sok nagyszerű tanárára emlékszik, akik a jog mellett a társadalomtudományok felé terelték az érdeklődését. Nagyon büszke arra, hogy alapító igazgatója lehetett az ELTE, később Bibó István nevét felvevő szakkollégiumának. 1982-ben diplomázott és azóta tanít a jogi karon. Fogalomnak számít a Bibó Kollégium ma is, és Stumpf István annak a Harkály Díjnak örül, amelyet szakkollégisták jelenlegi közösségétől kapott.

« Az az öt év a személyiségemre és az életutamra is jelentős hatást gyakorolt. Hiszek abban, hogy a közösségek összetartó erejének rendkívül nagy a hatása a tudományban, a gazdaságban, a politikában és a társadalomban. Ha ezeket az értékeket tovább tudjuk adni globalizálódó világunkban, tehát az egymás iránti szolidaritást, a tanulás, a tudás, a tehetség tiszteletét, a nemzeti történelem és hagyomány megbecsülését, akkor ez jó érzés, mert a újabb  generációk tagjai is a saját arcukra tudták formálni a Szakkollégiumot. »

A politológia oktatásának elindulásával egy időben kidolgozta és beindította a Századvég Politikai Iskola gyakorlatorientált képzési programját. A Századvég igazgatói teendői mellett számos tárgyat oktatott. Szoros kapcsolatot építettek ki a Graduate School of Political Managementtel (George Washington University), valamint a Kennedy School of Governmenttel (Harvard University). Főként a két amerikai intézménnyel, valamint a párizsi ENA-val való kapcsolatok segítségével sikerült továbbfejleszteni a Századvég oktatási tevékenységét, amely jelentős számú határon túli magyar hallgatónak adta meg a lehetőséget a hazai felsőoktatásban való részvételre.

Alkotmánybíróvá választását követően csak a Doktori Iskolában vállalt kurzusokat.

PhD témavezetője több hallgatónak és rendszeres résztvevője a PhD-fokozatszerzési eljárásoknak.

Közel tíz éven keresztül politológiát, összehasonlító alkotmányjogot oktatott az Eszterházy Károly Főiskola Politikatudományi tanszékének keretei között. Több éven keresztül angol nyelvű kurzusokat tartott a nemzetközi kapcsolatos szakos magyar és külföldi hallgatóknak.

Alkotmánytant tanít a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola/Századvég posztgraduális képzési programjában. Mindezek mellett számos hazai és néhány külföldi egyetemen is tart előadásokat, továbbra is több vidéki szakmai és civil közösség meghívásának tesz eleget.

Éveken keresztül külsős tagja volt a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának. Főállású oktatóként egy éve kapcsolódott be az Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék munkájába. Alkotmányjogból, összehasonlító politikából, összehasonlító alkotmányjogból tart kötelező órákat és a választási rendszerek témakörben pedig fakultatív foglalkozást. A Kar Doktori Iskolájában két témában, a hatalommegosztás és alkotmányosság, valamint a pártok és kormányzati rendszerek témájában vezet kurzusokat.

Az első Orbán-kormányban kancelláriaminiszterként a Miniszterelnöki Hivatalt irányította. A választások után visszatért az egyetemi oktatáshoz, és a Századvéghez, valamint részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetében az ifjúság politikai szocializációjával és a választói magatartás változásával kapcsolatos kutatásokban.

Alkotmánybíróvá választását nagy kihívásként éli meg, és a 9 éves ciklus felénél tartva, hisz abban, hogy a magyar demokráciát csak az alkotmányos értékek tiszteletben tartásával lehet sikeresen működtetni. Szakmai meggyőződése, hogy alkotmányos jogállamban nincs korlátlan és korlátozhatatlan hatalom. A hatalommegosztás alkotmányos elve nemcsak a hatalmi ágak elválasztását, hanem az autonómiájuk tiszteletben tartása mellett a kölcsönös együttműködésük követelményét is tartalmazza.

Stumpf István szeretettel szól a családjáról, négy gyönyörű gyermekükről, akiknek a neveléséből a felesége nagyobb részt vállalt a férj közéleti elfoglaltságai miatt. Szabad idejében teniszezik, tisztelettel adózik a kitűnő magyar borászoknak, és ha teheti, a borünnepeken is részt vesz.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése