Anyanyelvünk szóújszülöttei

_35.JPGBár többször elhangzott már, azonban bevezetésül mindenképpen meg kell említeni azt, hogy a nyelvek történetében hirtelen s nagyméretű nyelvi rendszerbeli változások nincsenek, a leggyorsabb és legnagyobb mérvűek a szókészletben fordulnak elő. Ezt bizonyítja elsősorban az is, hogy a társadalom és a nyelv egymást feltételező, szorosan összekapcsolódó fogalmak. Ugyanakkor tudvalevő, hogy minden természetes élő nyelv állandóan változik. A legújabb szavakból, szószerkezetekből kívánok szemelgetni az elkövetkezőkben. Az első a biotéka. Ez gyógynövény alapú, biotermékeket, étrend-kiegészítőket bemutató, forgalmazó üzlet. Íme,  egy mondatban:   

A Zöld Sarok biotéka a város szívében várja minden kedves ügyfelét.

A következő szó a kapunyitási pánik. Ez egy olyan, a pszichológiában használatos kifejezés, mely a serdülőkori krízis után, úgy a húszas évek közepe táján következő nagy válság neve.

A kapuzárási pánik után ma már a kapunyitási pánik is fenyeget: sokan már karrierjük kezdetén pánikba esnek minden döntés előtt.

A harmadik szó a romkocsma. Olyan kocsma, étterem és gyakran szórakozóhely is, amely szándékosan romos rossz állapotban lévő helyen, gyakran régi gyár vagy raktár épületben üzemel.

Példamondatban: A kezdő romkocsma-látogatónak nem ajánlom, hogy tűsarkúban és kényes ruhákban látogassa ezeket a helyeket.

A következő kifejezés a dugófigyelő autó. A közlekedési dugók környékén egy termék reklámozása céljából tartózkodó autó. Ebből a dugóban várakozóknak az adott terméket, például nyáron alkoholmentes sört, ingyen osztogatnak.

Dugófigyelő autók lepték el a várost, a csinos lányok mindenkinek sört osztogatnak, persze csak alkoholmenteset.

Új szó a tömegel. A jelentése: Testépítés során tömeget növel tömegnövelő szerekkel.

Az egyik barátom tömegel, az jól is megy neki, de közben mindig mondogatja, hogy mennyi fahéjat rakott a turmixba, mert az égeti a zsírt.

A dinki angol mozaikszó. Azok a 25‒30 év körüli házasságban élő, gyermektelen fiatal párok, akik gyerekkel járó kötelezettség- és felelősségvállalás helyett élvezik a gyerekmentes szabad és felhőtlen életet.

A szinglikből dinkik lettek Nem magányosak, mint a szinglik, ugyanakkor nem is nyomasztják őket a gyereknevelés gondjai.

A minglik pedig  azok a „kevert szinglik”, akik ugyan kapcsolatban élnek, de nemhogy összeházasodva nincsenek, még csak össze se feltétlenül költöztek, sőt esetleg nem is egy településen laknak. Azt hirdetik, hogy egy egymásnak nagy szabadságot hagyó párkapcsolaton belül is megtalálhatják a boldogságukat – házasságlevél és közös lakás nélkül is. A konvencionális kötelezettségektől mentes kötöttséget választották.

Egy igazi mingli csakis egy másik mingliben találhatja meg a megfelelő partnert, hiszen így lesznek képesek egymásnak megfelelő szabadságot adni. Nemcsak a szerelem és a függetlenség fontos a számukra, hanem a karrier is.

És végül jó tudni, hogy a jobberek a jobboldalon álló politikusok.

A nálunk működő megyei lapról megoszlanak a vélemények, a jobberek szerint balos, a ballerek szerint jobbos.

***  minya_karoly.jpg

Nyelvünkben élünk

Dr.  Minya Károly rovata

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése