Ádám, a fittnesz Paradicsomából

 

5807.jpgMég egyetlen nyíregyházi sportolót sem ért olyan megtiszteltetés, hogy óriás, hat méteres poszteren szerepeljen az eredménye és a teljes alakos fotója. Ráadásul ez most két fitnesz bajnoknak is megadatott, Soltész Ádámnak és Kiss Tibornak. A néhány hónapja a D Fittness Központ homlokzatára kitett hatalmas molinó egy csapásra ismertté tette mindkettőjüket, közülük először Soltész Ádám kétszeres magyar és egyszeres osztrák bajnokkal, Európa-bajnoki ezüstérmessel, a Mister Grand Hungary győztesével beszélgettünk.

Ádámot simán tudnám ajánlani bármelyik középiskola biológia órájára, amikor az izmok működését tanulják. Az összes izma kirajzolódik a bőre alól, mintha egy teljesen zsírmentes övezettel találkoznánk. Hihetetlenül karakteres az arca, a szülőktől örökölt széles állkapocs még különlegesebbé teszi a hatalmas, izmos felsőtesttel, rendkívül vékony csípővel rendelkező 25 éves fiatalembert. Elegánsan sportos, de ha öltönyt vesz, a zakónál az lehet az érzésem, hogy a vállfát benne hagyták, olyan kombinált szekrény vállal rendelkezik. Nem konfekció méret, a szabó a nadrágnál megspórolt anyagot jócskán belevarrja a zakóba.

Nem celeb, nem sztár, ismert, elismert, olyat ért el, amihez alázat, kitartás, türelem, hit, és önfegyelem kell. Bárkinek megadathatna, aki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal és rááldoz minimum 2-3 éves munkát. Nehéz elhinni erről a fiatalemberről, hogy egykoron önbizalom hiányban szenvedett, édesanyja alig tíz éve vitte el egy modell ügynökséghez, ahol a jelek szerint jó munkát végeztek. Tiszta szálka, különleges napirend és étrend szerint él, a fele életét az edzőteremben, a másik felét a konyhában tölti. Az előbbit értjük, az utóbbi azonnal magyarázza. Magának főz, grammra pontosan állítja össze az alapanyagot, semmi hanyagságot nem enged meg és nem gyengül el a szénhidrát vagy cukorra dúsított ételek iránt. A jelek szerint szerencsére talált olyan hölgyet, aki a konyhai szerepnél megkönnyíti a munkáját. Persze a két súlynövelő mellett az alkoholt is jelentős mértékben kiiktatja az életéből, ha megkívánja, főleg rozét iszik, de van olyan, hogy buliban el van a mentes vízzel.

Lassan megszokja, hogy ismeretlenek köszönnek rá, megállítják, kérdeznek az edzés munkájáról, az étkezéseiről, a facen is folyamatosan kapja a visszatérő kérdést: mi kell hozzá, hogy én is ilyen legyek? Heti öt alkalommal 1,5 órás súlyzós edzés, amelyhez a gyakorlatokat, mint hivatalos nemzetközi fitnesz szakedző, saját maga állítja össze és heti kétszer 40 perces infraszauna. A verseny hetének elején szénhidrát ürítést végez és a színpadi produkció előtt két nappal már elkezdi a szénhidrát visszatöltést. Eközben a folyadék csökkentés olyan szintre ér, hogy a verseny napján mindössze 2-3 deci vizet iszik! A kiszáradt szájat ilyenkor citromkarikával dörzsöli be, és közben mosolyogni kell, hiszen a zsűri árgus szemekkel figyeli a versenyzőkre. A Világ Testépítő és Fittnesz Szövetség mens physique kategóriájában térdig érő sortban pózolnak a versenyzők, akiknél kötelező a feminin stílus, vagyis a szőrmentes test, őket előtte barnítóval befújják, mindenki úgy néz ki, mint egy szálkásított szerecsen! A kisugárzást, a mozdulatokat, a pózokat díjazzák, de például a túlzott izmokat már lepontozzák. Erre a versenyre a 183 centi magas fiatalember 90 kg-ról 82-re fogy le, a testzsír tömegét hihetetlen alacsonyra viszi le. A magyar bajnoki cím után egy baki miatt lett Európa-bajnoki második, az úgynevezett T séta bal oldali részét kihagyta, emiatt a román ellenfél kapta az aranyérmet.

img_7801.JPG

A versenyzésből nem tud megélni, személyi edzőséget vállal, ez tölti ki napjait, a vendégkör többnyire két részre osztható: aki komolyan akar fogyni, vagy aki ülőmunkát végez és szeretne valamit mozogni. Mindkettőnél jelentős motivációt jelent a személyi edző jelenléte, ezt lehet még fokozni azzal, hogy egy magyar bajnok, Európa-bajnoki második felügyeli az edzésmunkát. Eddig a legidősebb felkérést egy 58 éves hölgytől kapta, akivel speciális munkát végeztetett, hiszen nála már a komoly súlyzózást nem lehet bevetni. A tanítványok sokszor elgyengülnek, elkeserednek, hogy mondjuk egy hét alatt nem sikerült 10 kilót fogyniuk, ilyenkor kell az igazi ráhatás, a motiváció, a közös hang, a folytatásra való biztatás.

Rendkívül módon izgatja a divat világa, már korábban is kipróbálta magát, mint néhány cég, vagy termék reklámarcaként. Menedzserével közösen döntöttek arról, hogy indul a Mister Grand Hungary versenyen, ahol a kiváló eredményének köszönhetően hazánkat ő képviseli ősszel a Fülöp-szigeteki világversenyen. Ez már összetettebb, mint a fittnesz verseny, hiszen öltönyben, utcai ruhában és shortban kell bemutatkozni, ahol nemcsak a külsőséget tesztelik, hanem a kommunikációs képességet, a világnézetet, egyszóval komplexen mérkőznek meg a résztvevők. Ádám számára ez egyfajta ugródeszkát jelenthet az áhított kifutóra vagy akár egy nagyobb magazin címlapjához, illetve egy divatos termék reklámarcához. Még az sem elképzelhetetlen, hogy saját brand-et alakít ki, s néhány éven belül egy új termék nevéhez adja nevét és arcát!

***  mcs1.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Máthé Csaba

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése