Waikikin sosincs éjjel

A vízparton nyomomban járnak a fények.  Halk, langy hullámokban frissül a talpam

Majdnem egy napnyi repülés, és tizenegy időzónán átkelés után elgémberedett lábakkal és hullafáradtan akár ágyba is zuhanhatnék, de hiába van késő este, a biológiai órámnak még fényes dél van.

Nem vagyok álmos, a szállodám előtt, Waikiki parti sétányán pedig zajlik az élet. Így aztán, ahogy leszálltam a reptéri buszról, csak a csomagomat vittem fel a szobámba, és irány az éjszaka.

Így elöljáróban leszögezném, hogy öt perc után látszik, minden igaz, amit Hawaii-ról hírből, képből, filmből, vagy mások elbeszéléséből gondolunk. Ellentétben más híres üdülőhelyekkel, ahol a fény és pompa mellett jócskán van szembeötlő árnyék is. A Honolulutól félórányi autóútra található Waikiki meglepően kis hely, ám a legkisebb szögletéig ápolt park vesz körül minden épületet. A ritka trópusi növényzetet nem mesterségesen kell életben tartani, őshonos mind. Napok mulva, amikor már átálltam az itteni időszámításra, és nappali fényben is szeműgyre vettem a városkát, láttam, jobb az első benyomásokat ájszaka megszerezni.

Senki sem alszik. Nyitva minden üzlet és szórakozóhely, árad a vidámság, a jókedv. A hömpölygő emberáradat vagy diákkorú, vagy jómódról árulkodó külsejű nyugdíjas. A járda kövezetén egymást érik a mutatványosok, a tetoválók, az utcai zenészek. Vakuk villannak, a legtöbb ember kezéből a videó sem hiányzik. A japánokéra pillantva megnézhetem, mi lesz a trendi jövőre Európában. Nem tudom, vagy inkább nem is hiszem, hogy Waikikin laknak e egyáltalán hawaii polgárok.

Itt van például ez a francia krisna csoport. Ruháik és ékszereik olyanok, mintha Dior, vagy más jobb tervező álmodta volna őket, a lányok pedig bízvást elmehetnének a divatgurukhoz modellnek. Előbb a gitáros bohócot táncolják körbe, majd nekem pózolnak. Kis csengettyűjük csilingelése sokáig elkísér.

A vízparton nyomomban járnak a fények, halk langy hullámokban frissül a talpam. Visszapillantva elém tárul a város éjszakai panorámája. Az ezredforduló előtti otthoni teljes napfogyatkozás jut eszembe. Úgy ül a fény és káprázat a koromsötét horizonton, mint a hold mögül előbúvó nap első sugárkoszorúja.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése