Tésztamasni aranyló levesben

13511375_1036328653109735_1185475639_n.jpgMessze földön ismert, hogy a szatmáriak jó vendéglátók, nyitott szívűek, és mosolygósok. Talán ez érezhető az ételeiken is, amik bár régi paraszti ételek, mégis, igazi gasztronómiai kincsek. Ízüket sosem felejti el, aki egyszer megkóstolja.

Az itteni kis falvakban élő háziasszonyokra még mindig jellemző, hogy nagyobb adag ételt készítenek, mint amennyire a családnak szüksége lenne, hisz bármikor betévedhet egy rokon, vagy egy átutazóban lévő távoli ismerős. Szívesen invitálnak asztalukhoz vendéget, és osztják meg velük ételüket.

13479716_1036328643109736_224293275_n.jpgIlyen asszony Csapó Zoltánné, Marika néni is, aki egy helyi ételkülönlegesség titkának tudója.  1954-ben született, Penyigén – ahogy ő mondja, tekenőben, mert akkoriban nem kórházban jöttek világra az újszülöttek. Tősgyökeres penyigeiek férjével együtt, akivel idén ünnepelték 40-ik házassági évfordulójukat. A házukkal  szemben, az út túloldalán folyik a Szenke patak. Június van, a vízpartot ellepik a nyárfa fehér felhővirágai. A szél meg-meglibbenti a nagy habcsomókat, és huncutul lábunknak fújja.  Marika néni szeretettel beszél falujáról, és a vízen játszó fények, a nád susogása érthetővé teszi, miért szeret itt élni. Megmutatja az udvart, a frissen nyírt gyepet, az ablakokat szépítő petúniákat, a teraszon csüngő, dúsan virágzó futómuskátlikat. Csupa virág itt minden, nem lep meg, hogy a házfalon ott díszeleg a tábla „Gondozott virágos porta”.

Két fiú édesanyja, és három csillogó szemű kisleány nagymamája a néni, akinek napjai beteg férje ápolásával telnek. Azért mindig jut idő a kertre, és hőn szeretett hobbijára, a főzésre is. Számára jóval több ez, mint ellátni a családot. Mindig is szeretett a konyhában sürgölődni, meséli, hogy kislánykorában édesanyjától tanulta meg az ételkészítés titkait.  A különlegesség, amit ő is készít, a kötött-tészta leves, vagyis a leves betétje, a csimbók, vagy, ahogy még hívják, göm.  Ő ennek igazi mestere. Ha lagzi, keresztelő van, vagy vendégség készül, a rokonok, ismerősök, a nénit kérik meg a kis gömböcök elkészítésére.  Paraszti étel ez is, tápláló, és különleges.

Büszkén meséli, hogy ételén keresztül az ország másik feléről is szerzett barátokat.  A környék nevezetességeit látogatta meg egy dunántúli család és felkeresték a Szenke partján megrendezésre kerülő Penyigei vásárt. Hozzá is betévedtek a távoli ismeretlenek, ő pedig megvendégelte az egész családot tájjellegű ételeivel. Megkóstolták a levest, és a cukor nélküli, nemtudom szilvából főzött, házi szilvalekvárral töltött derelyét is.

– Úgy ették, mintha nem létezne ennél finomabb a világon, én meg szedtem nekik, lakjanak csak jól.

Nem csoda, hogy a társaság szívébe zárta Marika nénit, és a szatmári konyhát is. Barátságuk azóta tart, és a dunántúliak – Marika néninek köszönhetően- jó hírét vitték Penyigének, és hirdetik, hogy errefelé nem csak a táj varázslatos, hanem az illatok, az ételek, de még az emberek is! Ha nem tudnak jönni, postára tesz nekik csomagot, amiben mindig van a tésztából, és a saját készítésű szilvalekvárból.

13510636_1036328633109737_1437199241_n.jpgA tészta készítése amúgy szerinte egyszerű, de a mai fiatalasszonyok már nem szeretnek gyúrni, ezért sincs a családjában senki, aki követné őt. Valahogy jobb szeretik azt, amit a néni készít.  Ha kedvezni akar valakinek a kötött tésztával, inkább hajnalban kel, hogy elkészítse, mert estére fáradt, akkor már nem szívesen áll neki a dagasztásnak. Van, hogy már 4 órakor talpon van, csak hogy ezzel foglalkozhasson. 13510456_1036328636443070_988235266_n.jpgKözben már fel is üt három tojást, és amennyi lisztet felvesz, annyival meggyúrja a tésztát. Előkerül a sodrófa, a gombócot ellapítja, aztán nyújtja, véknyítja, míg megfelelő nem lesz. Nyújthatná géppel is, könnyebb lenne, de azt mondja, így tanulta, hát így is csinálja. Hamar pirítani kezdi a zsíron az apróra vágott hagymát, aztán levéve a tűzről alaposan megpaprikázza.

13510651_1036328659776401_327179214_n.jpg– Túl sok paprika sem jó bele, de még a borssal is csínján kell bánni. Megvan ám ennek a titka, hogy miből mennyi kell, hogy épp olyan legyen, ahogy tanultam.

Már a deszkán simul az elvéknyított tészta, amit megszór sóval, borssal, végül rákeni a fényes, zsíros, vöröslő paprikás hagymát. Nehéz lehet bánni a hajszálvékony tésztával, de Marika néni keze olyan fürgén jár, és oly könnyedén, hogy elhiszem, talán még én is képes lennék elkészíteni.  Mosolygós arccal dolgozik, és olyan lelkesen, hogy bármelyik fiatal megirigyelhetné. A tészta szélét keskenyen behajtja, kétszer is, hogy ne folyjon ki majd az ízes töltelék, majd végigvágja, karcsú kis csíkokká. Ici-pici csomókat, masnikat köt belőlük, így lesz mutatós, esztétikus a tányéron. Maga a leves egy egyszerű zöldségalap, amit sok zellerrel, répával, petrezselyemmel készítenek, ám ettől a levesbetéttől különlegessé válik.

13480212_1036328656443068_1565451497_n.jpgNéhány éve rekordot is felállítottunk a kötött tésztával – emlékszik vissza Marika néni.  Megtudom, hogy 2010-ben, a Szenke-parti vásárban 1200 literes üstben készült a szatmári kötött-tészta leves, ami Guiness rekord lett, és ebben a néni keze munkája is benne volt.  Előveszi kötény- gyűjteményét, amire joggal büszke, hisz a megrendezett vásárok emlékére kapta őket. Szép számmal van belőle, és mindegyiken ott díszeleg a felirat: Penyigei Vásár az évszámmal. Aktívan részt vesz a falu életében, szinte nincs is olyan rendezvény, mulatság, ahol ne számítanának rá, és a dolgos két kezére.

Az étel kész, aranylóan csillog a finomság.  A tányér alján, mint apró kagylók fekszenek a kötött tészták. Szép is, finom is. Ajánlom mindenkinek megkóstolásra.

***  13336137_1022956094446991_411497681802646501_n.jpg

   Írta: Kiss Erika

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése