Orosz álmok Európa térképén

– Kíváncsi-e rá, uram, hogyan termettek az orosz földből az orosz hősök és az orosz tündérek?

01700016.JPGA Néva partján sétálgattam egyszer nyárutón, vagy inkább őszelőn. A gyönyörű napos délutánon még Leninnel is találkoztam, de zavart, hogy pénzt kér a fotóért, így nélküle kaptam lencsevégre az Aurórát. Ráadásul a hajó igazi volt. Vlagyimir Iljics leninebbül nézett ki, mint akit utánzott, de hát akkor is… Összefutottam azonban Raszputyinnal, vagy legalábbis a dédunokájával. Ő teljesen hétköznapi gúnyában jött felém, csak yedikard-szerű szemsugara árulta el, nem akárki közeleg. Oroszos angolsága tette egy kicsit idegenszerűvé, de ez az érzés pillanatok alatt elröppent. Csodaszép leány lépdelt mellette, és amint megálltak, itta a szavait.

01700015.JPG– Kíváncsi-e rá, uram, hogyan termettek az orosz földből az orosz hősök és az orosz tündérek? – szegezte nekem a kérdést. Azon tűnődtem, hogy kéregetni akar, vagy rámsózni valamit. Nem várta meg a választ.

– Ön az a típus, aki érdeklődik az ilyesmi iránt, messziről láttam. Így van, Gyina? – fordult a lányhoz. Még mindig nem voltam kész a megfelelő válasszal. Gyina folytatta:

– Jevgenyij tudja, neki elhiheti.

Kirándulóhajó húzott el a vállam irányában, nem messze medvét táncoltatott egy mű-muzsik, a távolból harangszót hozott a szél.

– Ha egy orosz tündér mondja… – próbáltam kivágni magam. – Jevgenyij varázsló – folytatta. – Moszkvában már egy hete hívogatom a telefonját, és nem tudtam találkozni vele. Itt meg csak rágondoltam és előttem termett.

Jevgenyij közben elővett a szatyrából egy mappát, és kinyitotta.

– Látja, milyen szép tündér Szentpétervár?

Ez igen, csettentettem. A három sugárút a nyaka, a Néva kék szalag a hajában,a körutakból egy kis glória, az orra a Péter-Pál erőd tornya.

Se diadal, se a meggyőzés fölött érzett elégedettség nem látszott Jevgenyij arcán.

– Talán történész? – érdeklődtem.

– Mégpedig hadtörténész – válaszolt helyette Gyina. – És angolt tanít, éppúgy mint én.

Közben Jevgenyij tovább lapozott a mappában. A nagy orosz földön szárnyas angyalok, zord harcosok képei sorakoztak. A folyók, a hegyek meglepő pontossággal adtak határvonalat palástnak, íjnak, kardnak.

– Maga ugye újságíró? – talányos mosollyal nézett rám. Három tippből kitalálta azt is, hogy magyar vagyok. Lapozott kettőt, hármat, és már láttam is Budapest környékét egy kozák harcos köpenyének szélső fodrán.

– Nagyon érdekes – mondtam eléggé határozatlanul.

– Majd küldjön egyet az újságjából – nyújtott kezet, és egy fecnire felírta a címét.01700017.JPG

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése