Biszák László alkotása A festő, aki komplett képekben gondolkodik, vagy csak ráhagyja az ecsetére, hogy dolgozzon, máris kikerekedhet keze nyomán egy tájkép, és ha van még festék a palettán ... Tartalom megtekintése
Mezei Mihály
Borász, ügyvezető igazgató
Tibolddaróc
Az alföldi homoki borok készítéséről váltott 22 évvel ezelőtt a bükkaljai borokra. Akkorra már komoly szakmai tapasztalatokat halmozott fel a pezsgőgyártásban, amely ital nagyon jó minőségű alapanyagot, vagyis kiváló bort igényel. Véleménye szerint hazánkban a bükki borvidék az egyik legalkalmasabb terület a pezsgő alapanyagának előállításához, ezért tervei megvalósításhoz Tibolddarócon vásárolt szőlőterületet. Ma a község legnagyobb foglalkoztatója a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Közelmúltban átadott pezsgőüzeme nem csak a településen jelent új színfoltot, hanem megalapozza a térségben egy új típusú minőségi termék gyártását is, mert idáig a bükki borvidéken senki nem palackozott pezsgőt.
A borász szakma minden lépcsőfokát bejárta az 1947. július 18.-án Izsákon született Mezei Mihály. Kecskeméten érettségizett, majd a Kertészeti Főiskolán szőlőtermesztésből szerzett diplomát, amely szakmát a Kertészeti Egyetem borász szakán tökéletesítette. Szüleinek évtizedeken át Izsákon volt 6 hektáros szőlőterülete, de mire gyermekük befejezte az iskolákat, az erőszakos téeszesítés megtörtént, vagyis az állam elvette a magántulajdont. Így szőlészként az állami gazdaságban talált munkát, majd 1968-tól a borász szakmát is tudta érvényesíteni az Izsáki Állami Gazdaság borászatában. Végzettsége és szakmai tudása révén hamar kinevezték művezetőnek, majd üzemvezetőnek, az 1992-es privatizáció előtti utolsó hat évben pedig igazgatóként dolgozott. Létrehozott egy részvénytársaságot, mert a jól működő nagyüzemet szerette volna a helybeli emberek tulajdonába juttatni, de az akkor már működő karvalytőke közbeszólt, nagypénzű emberek megvették a borászatot. Őt először eltávolították a cégtől, majd szerették volna szakmai tudását és kapcsolatait hasznosítani, amit az előzmények miatt nem vállalt. A kiskőrösi pezsgőüzemben viszont örömmel alkalmazták.
Közben figyelte a borászattal kapcsolatos híreket, így jutott el 1991-ben Tibolddarócra, ahol megvásárolt két romos pincét, amit pályázati pénzből felújítottak. A felszámolás alá került termelőszövetkezetnek jelentős – már nem művelt – szőlőterületei voltak, amiből 30 hektárt megvásárolt és helyreállított, termővé tett. Így indult a bükkaljai borászati vállalkozása, ami mára a legnagyobb helyi foglalkoztatóvá nőtte ki magát. A művelt 100 hektáron 25 ember főállásban, 25 pedig idénymunkában dolgozik. Az első lépcsőben megvásárolt két pincét helyreállították, amelyek fontos elemei a minőségi bor előállításának. Mezei úr elárulja, hogy a tufába vájt pincék télen-nyáron azonos, 8-10 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítanak, ami a tárolásnál ideális.
Az építkezés időszaka után jöhetett a megmérettetés, a Mezei Pincészet borai a bükkaljai borversenyeken többször értek el Champion, illetve aranyérmes minősítést. 2012-ben a Cabernet sauvignon nyerte el a szakmai zsűri tetszését.
A pezsgőgyártásban szerzett ismeretei és a piacon tapasztalható hézagok viszont arra sarkallták, hogy építsen egy pezsgőgyártó üzemet. A tervek elkészültek, ám egy helybeli megtámadta az építőhatóság határozatát, így csak két év késéssel indulhatott a beruházás. 2013. október 25-én végül felavatták az 1500 hektoliter gyártókapacitású új üzemet, ahol egy óra alatt 1500 palackot tudnak megtölteni. Tankerjesztéssel állítják elő a pezsgőt, így a technológiának köszönhetően a mustból 9 hónap alatt készül el a termék, amit egy hónapig még palackban tartanak, mielőtt a fogyasztókhoz kerül. Az első Mezei pezsgők jól fogynak, és a visszajelzések is jók. Az ügyvezető tervei szerint az új termékkel a térség fogyasztóit vették célba. A skálán ott van a gyöngyöző bor és a habzóbor is, amelyek szintén beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezekbe a palackokba fehér borok esetében Leányka, Olaszrizling és Muskotály, míg a vörös boroknál a Cabernet sauvignon és a Pinot noir kerül.
A gyümölcsízű minőségi borok sem kerültek háttérbe, hiszen a borvidéken termő szőlőkből kurrens tájjellegű termékek állíthatók elő. A 12 ezer hektoliteres tárolókapacitásból 2 ezer liter bor tölgyfa hordókban érlelődik. A Leányka, Olaszrizling, Szürkebarát, Muscat ottonel, Chardonnay, Pinot noir, és a többi megtermelt szőlőfajta visszaadja a termőtalaj sajátosságai és érvénysül a karakteres ízvilág.
Mezei Mihály hetente több alkalommal meglátogatja tibolddaróci üzemét, ami napi 7-8 óra autózást jelent. Izsáktól nem akar elszakadni, ahol 5 hektár szőlőt művel, aminek termését felvásárlóknak értékesíti. Van 30 hektár szántóföldje is, amelyen búzát, kukoricát és napraforgót termel. Gyermekei közül Zoltán elvégezte a mezőgazdasági főiskolát, majd a borász szakot is, de még nem kapcsolódott be a családi borászatba. Lánya, Beáta jelenleg gyermekneveléssel tölti az idejét. Mindkét helyen született unoka, a nagyszülők nagy örömére.
(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)
Hasonló
Tanya
“Itt van az ősz, itt van újra…”
Ősz Zoltán alkotása Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem (Petőfi Sándor) Remek. Pompás. Csodás. Szinte itt ... Tartalom megtekintése
Őszikék 22 – 11
Bíró Ernő alkotása Lám-lám idén is eljött minden híresztelés ellenére az ősz! A nyár perzselő volt, áhítoztunk az esőre, kis lehűlésre, és mutató újját felemelve hozott rosszakat, viharokat, lehűlést ... Tartalom megtekintése
Kertész utcai ház, Győr
Hargitai Beáta alkotása …már 2024-et írunk, és 2020-ban készítettem ezt a kis képet. Révfalut jártam, kerestem az emlékeket, lassan az épületek is úgy kipotyogtak a szitán, eltűntek mint a pergő ... Tartalom megtekintése
Lagúna
Huszár Boglárka alkotása Lagúnáknak nevezik az atollok korallzátonyától körülzárt vízfelületet is. Magyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya; végső forrása az azonos jelentésű latin LACŪNA. (Wikipédia). ... Tartalom megtekintése
Fornax
Tüttő József alkotása Képzeletem összes zugát nézegetem az elvonatkoztatott témát bontogatva ami a jelenkor megváltozott világát képviseli. A múlt század embere vagyok, ahol a tárgyak tárgyakat ... Tartalom megtekintése
Józsi seprűvel győzte le a fellázadt kávéfőzőt
Megsértődött a kis kotyogó, s kattogott, pattogott, csörömpölt, ugrándozott Köztudott tény, hogy az erdélyi vendégszeretetnek nincsenek határai, Székelyföldön meg különösképpen. Mindenki szívesen fogad vendégeket, látogatókat, hosszabb vagy rövidebb távon, és... Tartalom megtekintése
“Nem nyitok vitát…”
Tüttő József alkotása Két krumpli egy zsákba hiába nagy a zsák, akkor hátra arc, és úgy vitáznak mint két felfújt hólyag. Tüttő József két figurát állít elénk, hogy fejtsük meg ... Tartalom megtekintése
Munka közben
Biszák László festőállványa előtt Rajzok, festmények, különböző témák, stílusok, felismerhetők, és értékelhetők, miért ne nézzünk bele a kincsesládába ahol a színek alusznak, és várakoznak, hogy teret, lehetőséget kapjanak a kibontakozásra. ... Tartalom megtekintése
A gitáros
Bíró Ernő alkotása Egy huncut kép, egy kedves gitáros, aki talán éppen pihenőjét tartja. hosszú lábai mintha nem is ő viselné, mintha-mintha rongyból volna!, és csupán csak támaszték!! Aranyos grafika, ... Tartalom megtekintése